Dupa aproape 3 saptamani de festival EUROPAfest s-a incheiat pe 19 mai cu concertul de Gala aducandu-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele doua concursuri Bucharest International Jazz Competition si Jeunesses International Violin Competition desfasurate in cadrul festivalului in perioada 12-19 mai 2012. Sub sloganul „It’s all about live, quality music!” EUROPAfest a oferit concerte de jazz, blues, pop si muzica clasica, cu peste 300 muzicieni din 45 tari.

EUROPAfest 2012Foto: jmEvents.ro

In prima parte a serii publicul iubitor de muzica de calitate, precum si sustinatorii tuturor concurentilor s-au delectat cu jazz de calitate, in interpretarea celor 4 trupe finaliste – Quentin Angus Quintet / SUA, Australia, Artbeaters / Slovenia, Jazz in Dreadlocks / Polonia si Lindeborg Aadnekvam Duo / Suedia. Timp de 7 zile de concurs piesele lor au putut fi ascultate si apreciate in cadrul EUROPAfest 100% jazz and more, care a prezentat 14 trupe din intreaga lume, iar pentru ultima data in Gala, intr-o atmosfera de neegalat.

Seara a continuat cu decernarea premiilor la Jeunesses International Violin Competition pentru cele trei categorii de varsta. Castigatoarea categoriei B (pana la 14 ani) a fost Lara Boschkor din Germania care a obtinut din partea juriului nota 10 in unanimitate. O prezenta gingasa dar matura, a primit la sfarsitul interpretarii piesei muzicale „Variatiuni pe o tema din Carmen” de Pablo Sarasate aplauze de neoprit. Premiul I pentru categoria C (14-18 ani) a fost obtinut de irlandeza Hickey Mairead, la randul ei cantand o alta lucrare notabila a lui Sarasate - „Melodii lautaresti”- iar talentul deosebit cu care manuia vioara a atras admiratia tuturor. In cele din urma, premianta categoriei D (18-30 ani), Park Sujin a interpretat „Poloneza in La major” de H. Wienawski cu daruire, virtuozitate si talent care au impresionat profund intreaga sala.

De asemenea, Casa Regala a acordat „Diploma de excelenta pentru sustinerea culturii si tinerilor”, spre incurajarea mecenatului cultural, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Mai mult, inainte de a afla castigatorii Bucharest International Jazz Competition 2012, membrii trupelor finaliste de jazz au fost invitati pe scena pentru a crea un moment special – jam session pe piesa „St. Thomas” compusa de Sonny Rollins, momentul reflectand bucuria improvizatiei spontane din jazz. In aplauzele audientei au fost anuntati castigatorii Grand Prize Winner – Artbeaters / Slovenia, Best Band – Lindeborg Aadnekvam Duo / Suedia si premiul de popularitate acordat trupei Quentin Angus Quintet / SUA, Australia.

\u000CLAUREATII EUROPAfest 2012

BUCHAREST INTERNATIONAL JAZZ COMPETITION 2012

Finalisti:

Quentin Angus Quintet - SUA, Australia

Artbeaters - Slovenia

Jazz in Dreadlocks - Polonia

Lindeborg / Aadnekvam Duo - Suedia

Premiul de popularitate

Quentin Angus Quintet - SUA, Australia

Best Band

Lindeborg / Aadnekvam Duo - Suedia

Grand Prize Winner

Artbeaters - Slovenia

JEUNESSES INTERNATIONAL VIOLIN COMPETITION 2012

Categoria B ( pana la 14 ani )

Finalisti

Iacob Laura / Romania

Lundina Maria / Rusia

Popan Anna Maria / Romania

Ruseva Yoanna / Bulgaria

Vardanyan Mariam / Armenia

Zhuang Heyu / China

Zhuang Yun / China

Boschkor Lara / Germania

Premiul I: Boschkor Lara / Germania

Premiul al II-lea: Zhuang Yun / China

Premiul al III-lea: Zhuang Heyu / China

Categoria C ( 14-18 ani )

Finalisti

Daszkiewicz Aleksander / Polonia

Faber Line / Luxemburg, Belgia

Hickey Mairead / Irlanda

Kwasnikowska Roksana / Polonia

Bolozan Ionut / Romania

Bucholc Aleksandra / Polonia

Premiul I: Hickey Mairead / Irlanda

Premiul al II-lea: Bucholc Aleksandra / Polonia

Daszkiewicz Aleksander / Polonia

Categoria D (18-30 ani )

Finalisti

Haase Axel / Germania

Lakatos Robert / Serbia

Park Sujin / Australia – UK

Wen Xianbo / China – Germania

Premiul I: Park Sujin / Australia – UK

Premiul al II-lea: Lakatos Robert / Serbia

Premiul al III-lea: Wen Xianbo / China – Germania