Presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Petru Lucaci, a confirmat luni pentru Agerpres ca pictorul Horia Damian a murit duminica dimineata la Paris.

"Este o mare pierdere pentru arta romaneasca, pentru ca Horia Damian era unul dintre cei mai importanti artisti ai ultimului deceniu, a carui arta s-a sincronizat cu arta lumii. Horia Damian era printre putinii artisti romani de prestigiu recunoscuti international", a spus Petru Lucaci.

Pictorul roman Horia Damian, membru de onoare din strainatate al Academiei Romane (din 8 sept. 1993), s-a nascut la 27 februarie 1922, in Bucuresti.

A absolvit studiile liceale si universitare in Bucuresti, remarcandu-se rapid cu ocazia expozitiilor personale deschise la Ateneul Roman (1942, 1945).

Initial peisagist, a abordat apoi pictura abstracta, ajungand treptat la o sinteza intre sculptura si pictura, in compozitii tridimensionale.

In 1946 s-a stabilit la Paris, incepandu-si ucenicia, intre altii, cu Andre Lhote si Auguste Herbin. In cele patru expozitii personale deschise in perioada urmatoare s-a afirmat prin uleiuri pe panza si lemn ("Cerul instelat", "Catedrala").

In anii urmatori a organizat mai multe expozitii personale la Paris (Galeria 'Standler'), la New York (Galeria "Castelli"). S-a dedicat formelor denumite de critica de specialitate "action-peinture" ("Constelatie", "Structura in randuri").

Din 1965 a deschis, cu seria "Piramidelor", un nou ciclu de constructii la scara larga, cu trepte monocrome in relief. A urmat apoi ciclul "Constructiilor" sale tridimensionale ("Tronul", 1969).

In 1970 a inceput, cu "Marele Paralelipiped instelat", seria unor proiecte vizionare ("Galaxii", proiectul pentru monumentul de la Houston, Texas). Intre timp, a pictat si a desenat litografiile originale a noua proiecte expuse la Paris si New York.

Lucrarile sale, intre care "Sarcofagul roz", "Coloseul rosu", "Declinul haosului", "Coloane" etc, au fost expuse la bienalele de la Venetia, la Muzeul Guggenheim, la Muzeul de Arta Moderna din Centrul Pompidou din Paris si la Muzeul Ludwig din Aachen