Editura Humanitas lanseaza luni, 14 mai, de la ora 18.30, la Clubul Ţăranului Român, Muzeul Ţăranului Român (Kiseleff nr. 3) cartea Lucruri care nu pot fi spuse altfel de Andrei Gorzo. Lansarea cartii va fi urmata de o dezbatere despre cinematografia românească din ultimii ani la care sunt invitati Sorin Botoşeneanu, Andrei Rus şi Andrei Gorzo.

Lucruri care nu pot fi spuse altfel, de Andrei Gorzo Foto: Humanitas

Cinefilii care aşteptau o explicaţie convingătoare pentru succesul „noului cinema românesc“ pot fi, în fine, satisfăcuţi. Andrei Gorzo alege calea dificilă pentru a defini formula stilistică proprie acestui cinema, folosindu-se de cele mai autorizate teorii ale filmului pentru a demonstra că în spatele formulei se află o ontologie, o epistemologie şi o estetică.

Stăpân pe un instrumentar teoretic de mare fineţe, el se angajează cu eleganţă într-un duel de idei în care ridiculizează tentativele naive, empirice, comode sau senzaţionaliste de a explica acest fenomen. Cei care se tem că verva, impetuozitatea şi panaşul cronicarului admirat în rubricile săptămânale s-ar fi putut ofili sub povara teoretică pot fi liniştiţi: farmecul scrisului său e intact. Când i-am citit primele scrieri dedicate filmului, acum 15 ani, am înţeles că Andrei Gorzo este cel mai talentat dintre noi. Acum pot spune, fără ezitare, că e şi cel mai bun.“ - Dana Duma