Editura Philobia lanseazã cartea Blythe Masters, de Pierre Jovanovic – o dezbatere despre cauzele crizei, consecinţele ei şi ce ne rezervă viitorul - luni, 2 aprilie 2012, începând cu ora 18.30, la librãria Bastilia (P-ta Romanã nr. 5). Cartea a aparut recent la editura Philobia care aduce un nou model editorial: cărți publicate în majoritate de jurnaliști.

Blythe Masters, de Pierre JovanovicFoto: Editura Philobia

La lansare, alaturi de gazda evenimentului, Liviu Dascălu – profesor, redactor-sef Editura Philobia vor participa ca invitati:

Manuela Voicilă - executive director BNI Romania

Sorin Pîslaru - redactor-sef Ziarul Financiar

Gabriel Avăcăriței - jurnalist economic, editor in chief Economics Desk Dig24 TV

Marius Ghilezan - jurnalist social, publicist independent

Laurențiu Roșoiu - jurnalist economic, senior editor Forbes Romania

Blythe Masters este astăzi femeia cea mai puternică de pe planetă, fiind supranumită de către jurnalul londonez The Guardian «Cea care a inventat armele financiare de distrugere în masă».

Potrivit editurii, in această anchetă magistrală asupra originilor şi actorilor crizei financiare, bazată pe informaţii-şoc perfect demonstrate, Pierre Jovanovic dovedeşte un imens talent de jurnalist. Într-un stil incisiv şi plin de savoare, Pierre Jovanovic face aici portretul bancherei de la JP Morgan care a dus la ruina băncilor inventând instrumentele de cesiune a riscului de insolvenţă, dezvăluie adevăratele cauze ale dezastrului economic fără precedent prin care trecem şi ne previne la ce să ne aşteaptăm în viitorul apropiat. Criza declanşată de inconştienţa bancherilor avizi să transforme hârtia în aur să fi pus capăt speculaţiilor? Nici vorbă! Împreună cu echipa de la JP Morgan, Blythe Masters a început să se joace cu farfuriile noastre, speculând la bursă asupra materiilor prime şi în special asupra materiilor prime agricole – de unde explozia preţurilor la produsele de bază.

Preşedintele Nicolas Sarkozy declara pe blogul autorului : «Ţin să vă informez că am luat cunoştinţă de analiza dumneavoastră din cartea Blythe Masters (…) Sunt ferm hotărât să iau poziţie şi să acţionez în favoarea regularizarii pieţelor de materii prime agricole».

Reporter la jurnalul francez Matin de Paris, apoi corespondent la Washington şi Los Angeles pentru Quotidien de Paris, Pierre Jovanovic şi-a început cariera de scriitor cu un prim titlu vândut în mai bine de un milion de exemplare: Ancheta asupra existenţei îngerilor păzitori. Din februarie 2008, Pierre Jovanovic animă un blog despre situaţia financiară internaţională, iar de la începutul lui 2009 prezintă revista presei economice la un canal de radio francez, analizând şi comentând articole pe teme sociale şi financiare din presa anglo-saxonă.

Editura Philobia, societate cu capital francez, aduce in fata cititorilor romani autori celebri atât în Franța, cât și în lumea anglo-saxonă, abordand domenii variate, printr-un stil informativ, cât mai obiectiv, dar plin de savoare prin intermediul colectiilor sale: Anchete, Experiment, Portrete, Ecologia interioară, Romane.