Actorul Stefan Radof a murit, miercuri dimineata, la varsta de 77 de ani, anunta Realitatea Tv. Stefan Radof era internat la Spitalul Floreasca din Capitala. Medicul Bogdan Oprita, purtatorul de cuvant al spitalului, a declarat, pentru Mediafax, ca actorul era internat de marti seara la sectia de Terapie Intensiva, din cauza mai multor suferinte cronice.

Stefan RadofFoto: AGERPRES

Actorul Stefan Radof implinise 77 de ani la 1 decembrie 2011.

Stefan Radof a urmat cursurile Colegiului National Sfantul Sava, pana la reforma din 1947, cand din motive politice a fost exmatriculat si s-a transferat la Scoala Profesionala Comerciala. Dupa un examen de diferenta, a urmat si a absolvit Scoala Medie de Comert Exterior.

In martie 1953, a fost arestat si judecat de Tribunalul Militar Teritorial 2 si condamnat la cinci ani de munca silnica, sub acuzatia de complot impotriva oranduirii de stat. Cu toate ca a fost amnistiat, a avut domiciliu obligatoriu, precum si interdictii civile.

In 1958, a fost admis la Institutul de Teatru, dar dupa trei saptamani a fost exmatriculat, pentru ca, in 1960, sa fie reprimit, gratie profesorilor Radu Beligan, Ion Cojar si Costache Antoniu.

Radof a fost actor al Teatrului Nottara din anul 1965, iar printre spectacolele pe care le-a jucat aici se numara "Antigona" de Jean Anouilh, "Petru Rares" de Horia Lovinescu, "Viziuni flamande" de Michel de Ghelderode, "Hamlet" si "Timon din Atena" de W. Shakespeare, "Livada de visini" de A.P. Cehov si "Nora" de Ibsen.

Actorul s-a ocupat si cu poezia, profesoratul si politica. In legislatura 1992-1996, Stefan Radof a fost senator de Ilfov, din partea Conventiei Democrate.

Între 1990-1994 a fost profesor asociat la Academia de Teatru şi Film, iar între anii 1996-2000, la 'Hyperion'. În anii 1993-1995, a moderat la TVR 1 show-ul 'De la egal la egal... Amical!' (producător: Liviu Tudan).

Din filmografia sa fac parte 'Prea mic pentru un război atât de mare', 'Dincolo de nisipuri', 'Ultima frontieră a morţii', 'Oglinda - Începutul adevărului' ş.a.

S-a remarcat şi ca poet, fiind membru al Uniunii Scriitorilor, din 1991. Printre volumele apărute sub semnătura sa se numără: 'Casca de foc' (1972), 'Iris' (1976), 'Statui în iarbă' (1983), 'Şoimul în iarnă' (1994), 'Efectul de seră' (2002), 'Şoimul în iarnă' (1994), 'Efectul de seră' (2002), 'Balade, Doamnelor, balade' (2008), potrivit Agerpres.

In 2004, Stefan Radof a fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, de catre Ion Iliescu, pe atunci presedintele Romaniei, "in semn de apreciere pentru indelungata si fructuoasa activitate artistica, pentru daruirea si talentul puse in slujba artei spectacolului si a teatrului romanesc".