Anul 2012 are un parfum particular pentru marele scriitor columbian Gabriel Garcia Marquez, care a sarbatorit marti, fara mare fast, implinirea a 85 de ani, o celebrare marcata de aniversarea a 30 de ani de la primirea premiului Nobel pentru literatura, scrie AFP.

Nascut in data de 6 martie 1927 in localitatea Aracataca, in apropiere de Caraibe, autorul "Cronicii unei morti anuntate", slabit de un grav cancer, nu a organizat nicio festivitate in Mexic, tara in care locuieste de cateva decenii.

"Gabo este acasa, la adapost si linistit. Nu va fi organizat nimic special", a afirmat compatriotul si prietenul sau, scriitorul Alvaro Mutis, intr-o declaratie acordata postului columbian de radio Caracol.

"Sta linistit la el acasa, dar nu va fi o sarbatoare speciala. Nu a primit vizite dar, in schimb, a primit enorm de multe telefoane", a declarat pentru AFP asistentul sau, Monica Alonso.

Printre admiratorii sai se numara si presedintele mexican, Felipe Calderon, care i-a trimis un mesaj prin intermediul contului sau de Twitter: "Gabriel Garcia Marquez este unul dintre scriitorii cei mai iubiti de mexicani, relatia sa cu tara noastra este o onoare".

In tara sa natala, personalitati ale literaturii dar si ale muzicii si-au celebrat idolul.

"Felicitari lui Gabriel Garcia Marquez pentru aniversarea sa! Te iubim, Gabo!", a scris, pe Twitter, starul pop columbian Shakira, care a aparut pe coloana sonora a filmului inspirat din romanul sau "Dragostea in vremea holerei".

Cu ocazia aniversarii sale, scriitorul a primit si un cadou special: lansarea versiunii digitale a romanului "Un veac de singuratate", capodopera sa vanduta in 30 de milioane de exemplare in intreaga lume si care a marcat inceputul notorietatii sale internationale.

Fresca istorica si literara, romanul povesteste istoria unei familii din Macondo, un sat imaginar din Caraibe, in secolele XIX si XX. Tradusa in 35 de limbi, nu avea, pana in prezent, o editie digitala.

Versiunea digitala a fost pusa in vanzare de societatea spaniola Leer-e, in colaborare cu Mondadori, editura traditionala a scriitorului.

"Este o zi perfecta pentru ca aceasta carte sa apara pe acest suport. Nu stiu daca va avea succesul sperat dar acesta este obiectivul", a spus agentul sau literar, Carmen Balcells.

Ea a admis ca "Gabo", ale carui aparitii publice sunt foarte rare si care nu a mai pus mana pe pana de la aparitia ultimului sau roman, "Memoriile tarfelor mele triste", publicat in 2004, are o stare de sanatate proasta.

Fratele scriitorului, Jaime Garcia Marquez, a tinut totusi sa linisteasca admiratorii marelui scriitor. "Nu am apucat inca sa-l felicit. Dar Gabriel e bine, din fericire. O sa-l mai avem printre noi mult timp", a declarat acesta.

O zi de omagiu a avut loc marti, ca in fiecare an, in satul natal al scriitorului, unde a fost infiintata fundatia "Macondo la care visam", si care incearca sa promoveze turismul local.

Cotidianului Bogota El Espectador, in care Gabriel Garcia Marquez a publicat prima sa povestire, in urma cu 65 de ani, i-a rezervat o surpriza.

Cotidianul a reprodus in facsimil primul contract semnat cu scriitorul, ca ziarist. El dateaza din 18 aprilie 1955 si prevedea un salariu de 800 de pesos, mai putin de o jumatate de dolar, pe luna.