Grecia este in stare de soc miercuri, dupa decesul tragic al marelui sau cineast Theo Angelopoulos, ucis de un motociclist in timp ce filma in apropiere de Atena, moartea sa declansand si o dezbatere legata de intarzierea mare cu care a ajuns ambulanta la locul accidentului, relateaza AFP.

Adept al lentorii si al planurilor contemplative, Theo Angelopoulos, in varsta de 77 de ani, a fost ranit mortal de un politist care circula pe motocicleta, in afara serviciului, pe o sosea din apropierea Atenei, in timp ce turna ultimul sau film, "Cealalta mare", consacrat crizei financiare si falimentului tarii sale si al Europei.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, politia a inchis, la cererea echipei de filmare, circulatia pe unul dintre cele doua sensuri ale drumului unde lucra cineastul, dar acesta a trecut in zona neprotejata in momentul in care a avut loc accidentul. Deocamdata, se pare ca motociclistul nu avea o viteza excesiva.

Mass media ramane insa prudenta in ceea ce priveste circumstantele coliziunii.

Theo Angelopoulos a regizat "Privirea lui Ulise", in care rolul principal este detinut de Maia Morgenstern.

Grecia afiseaza o mortalitate record in Europa, din cauza lipsei de disciplina a pietonilor si a soferilor, a apatiei politistilor in fata infractorilor si a starii adeseori deplorabila a retelei rutiere.

Premierul Lucas Papademos si-a exprimat "profunda tristete" pentru moartea regizorului, "care a fost martorul dramei Greciei dupa razboiul civil si a contribuit la o intelegere profunda a istoriei contemporane".

"Tara pierde unul dintre marii sau creatori, intr-un moment dificil", a adaugat acesta, intr-un comunicat care a evocat cariera cineastului umanist care a marcat cinematograful european dupa ce a contribuit la crearea unui "nou val grecesc" in anii '70, dupa caderea regimului coloneilor.

Cotidianul Kathimerini a scris despre "noul umanism" adus de cineast, in timp ce Ethnos deplangea pierderea unui "poet al cinematografiei". Ta Nea a adus un omagiu realizatorului "care a dus cinemaul grec pana la capatul lumii".

Radiourile si televiziunile au deschis buletinele de stiri cu anuntul decesului sau, subliniind caracterul "tragic" al mortii regizorului, laureat cu Palme d'or la Festivalul de la Cannes in 1998 pentru filmul sau "Eternitatea si o zi".

Presa dezbate si intarzierea cu care ambulanta a ajuns la locul accidentului, dupa 35 - 40 de minute, potrivit martorilor. Serviciile de urgenta ale capitalei au anuntat deschiderea unei anchete interne.

Un reprezentant al sindicatului personalului din sectorul ambulantier, Ioannis Houssos, a acuzat lipsa de personal si intretinerea deficitara a ambulantelor. El a spus ca o prima masina trimisa de la spitalul din centrul orasului s-a defectat, dupa care a fost inlocuita de o a doua pentru ca, in cele din urma, la locul accidentului sa ajunga o a treia ambulanta, trimisa de la un spital mai apropiat.