Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea artistului fotograf Carol Popp de Szathmáry Institutul Cultural Român din Budapesta, în colaborare cu Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (AAFR), organizează o expoziţie omagială cu fotografii originale prezentate de Attila Molnar şi exponate digitalizate realizate de AAFR. Vernisajul va avea loc în data de 17 ianuarie 2012, ora 18:00, la sediul ICR Budapesta (strada. Izsó nr. 5), informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Carol Szathmari, primul mare fotograf din Tara Romaneasca s-a nascut la Cluj, la 11 ianuarie 1812 si şi a trecut în nefiinţă pe 3 iulie 1887 la Bucuresti. Desi avea cetatenie austriaca, Szathmari a preferat sa lucreze in Romania si a surprins schimbarile prin care a trecut tara sub conducerea a trei domnitori diferiti. A fost primul fotograf de artă si documentarist din Regatul Român, fotograful oficial al domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi al regelui Carol I. El a urmat cursurile Colegiului Reformat din Cluj si l-a avut profesor de desen pe Samuel Nagy. Cu toate ca lucra la Vistierie si la Gubernia Ardeleneasca din Sibiu, unde facea naveta de doua ori pe saptamina, acest lucru nu l-a impiedicat sa devina ucenicul lui Franz Neuhauser, un pictor vienez stabilit in Sibiu si considerat in acea perioada cel mai bun pictor transilvanean. In atelierul lui a studiat portretistica, iar modelele sale au fost burghezii instariti si mosierii din imprejurimi. Între 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii care ilustrează, printre altele, întâlnirea lui cu Ferenc Liszt în Pisa, călătoriile lui în Turcia şi în Rusia etc. Este recunoscut de mulţi specialişti ca fiind primul fotojurnalist de război, fotografiind o perioadă îndelungată Războiul Crimeei.

Carol Szathmari a fost primul care a realizat imagini panoramice si a cautat unghiuri care sa ii permita o vedere de ansamblu. Szathmari mergea adesea in Turnul Coltei, pe Dealul Mitropoliei, pe Dealul Spirii sau pe Dealul Filaret. Insa, dincolo de importanta documentara a imaginilor, Szathmari a reusit sa faca niste fotografii valoroase in sine prin care a reusit sa transmita atmosfera din Tara Romaneasca a secolului al XIX-lea.

Carol Pop de Szathmáry este considerat ca unul dintre primii 10 fotografi din Europa. Ziua naşterii sale a fost declarată Ziua Artei Fotografice în România. Expoziţia va fi vernisată de Ştefan Tóth, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, urmată de o prelegere despre viaţa şi munca artistului expusă de Attila Molnár, cercetător al vieţii şi muncii lui Carol Popp de Szathmáry, care va prezenta pe lângă prelucrări digitalizate şi lucrări originale ale lui Carol Popp de Szathmáry.

Expoziţia va fi deschisă între 17 ianuarie şi 29 februarie 2012.