In data de 15 ianuarie, la Clubul Taranului Roman, Proiectul Avdhela - Biblioteca Culturii Aromane organizeaza o seara de discutii si lecturi in amintirea poetului Mihai Eminescu si a relatiilor sale cu aromanii. Vor fi prezentate contexte, momente si versuri ce l-au legat pe marele poet de cultura si spiritualitatea aromaneasca a vremii sale, precum si rolul sau asupra liricii aromanesti moderne.

Evenimentul este primul dintr-o serie de manifestari publice organizate de Proiectul Avdhela, care isi propune sa aduca in fata publicului teme si momente din cultura aromaneasca de interes larg.

Plecand de la ipotezele puse in discutie asupra originilor numelui si radacinilor familiei lui Eminescu, trecand prin articolele sale pe tema aromanilor si privite din prisma contextului istoric si cultural al vremii, se vor prezenta contactele poetului cu mediile aromanesti. Invitatii serii- George Vrana, Serban Tanasoca si Aura Piha vor conduce discutiile catre rolul si influenta lui Eminescu asupra elitelor aromanesti si asupra configurarii liricii moderne aromanesti, punctand reflexia poetului in opere de prima valoare ale culturii aromanesti.

Discutiile vor fi alternate de lecturari si recitari ale poeziilor eminesciene transpuse in aromana. In semn de omagiu poetului, se vor urca pe site-ul bibliotecii virtuale a culturii aromane www.proiectavdhela.ro si vor fi disponibile gratuit spre consultare o serie de studii si carti - tribut.