Sărbătorirea Zilei Culturii Nationale va debuta pe data de 15 ianuarie, la orele 16.30 cu două evenimente găzduite de Teatrul National de Operă si Balet: o expozitie de carte pentru copii cu tematică eminesciană si concertul „Dor de Eminescu”.

Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Român este invitat de onoare al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chisinău si cu aceasta ocazie va sustine prelegerea „Eminescu si viziunea paradiziacă” in data de 16 ianuarie la ora 17.00 în sala Răut a hotelului Leogrand. Cu această ocazie va fi inaugurată Expozitia de covoare basarabene – tesute de-a lungul anului 2011 în cadrul proiectului initiat si sustinut financiar de către ICR Chisinău, urmărind promovarea culturii si traditiilor românesti autentice de pe teritoriul Republicii Moldova intutulat „Covorul basarabean – valoare de patrimoniu mondial”.

Potrivit comunicatului ICR Chisinau, programul vizitei presedintelui Institutului Cultural Român la Chisinău va mai include întâlniri cu E.S. domnul Iurie Leancă – Ministrul de Externe al Republicii Moldova (marti, 17 ianuarie), personalităti culturale si oficialităti din Republica Moldova si o vizită la Casa Zemstvei Basarabene – viitorul sediu al ICR Chisinău (marti, 17 ianuarie).