Joi, 12 ianuarie, de la ora 19.30, Sala Studio a Operei Naţionale Bucureşti găzduieşte un recital - eveniment, dedicat poetului Mihai Eminescu. Recitalul „Stelele-n cer...” se bucură de participarea tenorului de talie internaţională Daniel Magdal, care va interpreta lied-uri pe versuri de Mihai Eminescu din creaţia compozitorilor Nicolae Bretan, Carmen Petra Basacopol, Felicia Donceanu, Mihail Jora, Laura Mânzat, acompaniat de pianista Luminiţa Berariu. Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” va prezenta, cu acest prilej, nu numai lucrări consacrate din creaţia românească de lied, cât şi creaţii în primă audiţie absolută, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Daniel Magdal si Marius ManoleFoto: Opera Nationala Bucuresti

La recitalul „Stelele-n cer...” va participa ca interpret şi cunoscutul actor Marius Manole de la Teatrul Naţional Bucureşti care va recita, alături de actriţa Raluca Aprodu, texte adaptate după corespondenţa Mihai Eminescu – Veronica Micle, în coordonarea scenică a regizoarei Anda Tabacaru Hogea. De asemenea, la eveniment isi va da concursul si violonista Lucia Neagoe.

Recitalul „Stelele-n cer...” este dedicat împlinirii, în luna ianuarie, a 162 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Prin acest spectacol, Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” doreşte promovarea în rândul tinerelor generaţii a creaţiei naţionale de lied şi a versului eminescian.

Absolvent al Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi în 1991, Daniel Magdal a fost angajat ca solist la Opera Naţională Română din acelaşi oraş până în 1997, an în care s-a stabilit în Germania. De atunci până în prezent, este colaborator permanent al unor teatre precum cele din Braunschweig, Dresda, Freiburg, Halle, Hannover, Saarbrücken, Schwerin, Berlin, Praga. La acestea se adaugă participarea la prestigioase festivaluri, precum cele de la Mallorca (Spania), Osaka (Japonia) sau Edmonton – (Canada). Colaborator fidel al teatrului liric bucureştean, tenorul Daniel Magdal a fost invitatul de onoare al Operei Naţionale Bucureşti în primul spectacol din cea de a doua parte a stagiunii 2009 – 2010: „Aida” de Giuseppe Verdi. Daniel Magdal susţine roluri importante la Opera Naţională Bucureşti de mai multe stagiuni. Pe scena teatrului liric din Bucureşti el a interpretat Turiddu din „Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni, Canio din „I Pagliacci” de Ruggero Leoncavallo, iar în ultimele trei stagiuni Edgardo din „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, Samson din „Samson et Dalila” de Camille Saint – Saëns, Mario din „Tosca” de Giacomo Puccini, Rodolfo din „La Bohème” de Giacomo Puccini, Don José din „Carmen” de Georges Bizet. Daniel Magdal este în prezent unul dintre cei mai apreciaţi tenori de pe scenele lirice europene. De curând, el a interpretat la Innsbruck, Kiel şi Klagenfurt rolul Eneas din „Troienii” de Hector Berlioz.

Pianista Luminiţa Berariu a urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti şi este maestru acompaniator la Opera Naţională Bucureşti, precum şi şef compartiment maeştri în cadrul aceleiaşi instituţii. Cariera sa a fost în plină ascensiune începând din anii 90, fiind apreciată ca una dintre cele mai talentate pianiste la noi în ţară, dar şi în Europa şi în Africa de Nord. A cântat pe scene din România, Germania, Franţa, Belgia, Italia, Spania, Israel, Tunisia, Statele Unite ale Americii etc. A participat la prestigiosul Festibal de la Edinburgh unde a pregătit versiunea de concert pentru capodopera enesciană „Oedipe”, în 2002, alături de dirijorul Cristian Mandeal. De asemenea, a susţinut concerte solistice în numeroase oraşe din Marea Britanie, unde a fost invitată frecvent să cânte, timp de mai multe stagiuni. Este constant un îndrumător important al soliştilor Operei Naţionale Bucureşti.

Unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai Teatrului Naţional Bucureşti, Marius Manole a absolvit Academia de Arte “George Enescu” din Iaşi, moment urmat de numeroase colaborări cu importante instituţii de cultură din ţară. Printre acestea se numără Teatrul Odeon, Teatrul „L.S. Bulandra”, Teatrul Metropolis, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Opera Naţională Română din Timişoara etc. Printre reuşitele sale se numără Marele Premiu la Festivalul de Teatru Imagine şi Premiul Special la Festivalul de Teatru Contemporan de la Braşov pentru Paulie din „Drept ca o linie” de Luis Alfaro, spectacol al Teatrului „Maria Filotti” Brăila; Premiul pentru „Tineri Creatori” acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor pentru rolul Puck din „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, realizat la Teatrul Naţional Bucureşti; două nominalizări la Gala Premiilor UNITER, pentru Debut şi pentru Cel mai bun actor etc.