Soprana Elena Grigorescu, personalitate a scenei lirice romanesti, va fi celebrata de Opera Naţională Bucureşti printr-un spectacol aniversar la începutul anului 2012. Potrivit ONB, reprezentaţia operei „La Bohème”, de Giacomo Puccini, în onoarea Elenei Grigorescu va avea loc duminică, 8 ianuarie de la ora 19.00.

Soprana Elena GrigorescuFoto: Opera Nationala Bucuresti

Soprana Elena Grigorescu este absolventă a Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia canto (1968). Solista fost membră a corului de copii al Radiodifuziunii Române şi al Televiziunii Române (1951-1959). De asemenea, a fost membru fondator şi solistă a Corul Național de Cameră Madrigal, cu care a susţinut turnee în mai multe ţări europene, dar şi în SUA şi Canada. Timp de şaptesprezece ani, Elena Grigorescu a fost solistă a Operei Române din Bucureşti (1968-1985).

Printre rolurile importante interpretate de către soprana Elena Grigorescu, se numără: Norina din “Don Pasquale” (G. Donizetti), Zerlina şi Donna Elvira din “Don Giovanni”, Despina din “Cosi fan Tutte”, Pamina din “Flautul fermecat” (W.A. Mozart), Margareta din “Faust” (Ch. Gounod), Liu din “Turandot”, Musetta din “La Bohème” (G. Puccini), Micaela din “Carmen” (G. Bizet), Oscar din “Bal Mascat” (G. Verdi) s.a., o parte dintre aceste partituri fiind interpretate şi pe mari scene lirice europene. De asemenea, a susţinut recitaluri vocal-simfonice.

Din 1985 este stabilită în Germania, la Kaiserslautern, fiind angajată permanentă la Pfalztheater, unde a dat viaţă unor roluri cântate deja în România, dar şi unor partituri noi în repertoriul său, precum: Tatiana din „Evgheni Oneghin“ (P.I. Ceaikovski) sau Suor Angelica din opera omonimă (G. Puccini). A dezvoltat o bogată carieră pedagogică, pregătind artişti lirici atât în România, cât şi în Germania.

Din distribuţia spectacolului fac parte artiştii ONB: Teodor Ilincăi, Simona Neagu , Felicia Filip, Ionuţ Pascu, Ionuţ Gavrilă, Mihnea Lamatic, Ştefan Schuller, Paul Basacopol, Adrian Ionescu, Constantin Negru.

Conducerea muzicală îi aparţine dirijorului Tiberiu Soare, informeaza comunicatul ONB.