Figura marcanta a generatiei intelectuale interbelice - filosof, sociolog, etnograf, eseist, poet si prozator, fost detinut politic in vremea lui Carol al II-lea si in perioada comunista, Ernest Bernea ne ofera prin cele trei carti unite in "Preludii" raspunsuri spontane la unele probleme acute care-si pastreaza parca contemporaneitatea.

Ernest Bernea-Preludii copertaFoto: Hotnews

"In cuprinsul acestor pagini am schitat o seama de teme filosofice, care formal fac jocul intre notatie si eseu. De aceea ele nu au caracter prea tehnic, de stricta specialitate, ci mai mult unul de marturisire. Indelung experimentate interior si controlate cu datele lumii externe, aceste insemnari incearca sa prinda pe scurt stari ale spiritului omenesc, spirit in continua lupta pentru cucerirea unor zone fertile si pure", scrie Ernest Bernea.

Figura marcanta a generatiei intelectuale interbelice - filosof, sociolog, etnograf, eseist, poet si prozator, fost detinut politic in vremea lui Carol al II-lea si in perioada comunista, Ernest Bernea s-a ivit in lume pe data de 28 Martie 1905, la Focsani.

Copilaria si-a petrecut-o la Braila. Tot aici si-a desavarsit studiile primare si liceale. Inca de mic a luat contact cu civilizatia Romaneasca traditionala, insusindu-si valorile acesteia. Conditiile austere de viata i-au configurat inca de mic o atitudine spartana fata de bunurile pamantesti si de incercarile vietii.

Incepand cu anul 1926, urmeaza Facultatile de Litere si de Filozofie din Bucuresti. Aici intra in contact cu profesorii Nicolae Iorga, Nae Ionescu si Dimitrie Gusti. Devine colaborator la ziarul Cuvantul, coordonat de Nae Ionescu, si intra in echipele sociologice ale lui Gusti.

Anii 1930 - 1933 sant dedicati unor studii de specializare in sociologie si istoria religiilor la Paris, in filosofie la Freiburg (Germania), unde audiaza cursurile fenomenologului existentialist, Martin Heidegger.

Impreuna cu sotia sa, Maria Patrichi, a avut un fiu, pe Horia Bernea - intemeietorul Muzeului Taranului Roman, pictor de anvergura europeana - si doua gemene, Ana si Tudora. A trecut la Domnul pe data de 14 Noiembrie 1990. Este inmormantat la Manastirea Cernica.

"Preludii", Ernest Bernea -editura Predania 2012