"Descoperirea cu amaruntul a pravoslavnicii credinte", socotita pe drept scrierea de capatai a Sfantului, se constituie in cea mai concisa Dogmatica orthodoxa - adevarat si atotcuprinzator dreptar al credintei, ramas pana in ziua de astazi o lucrare de referinta pentru toti crestinii. Acest bogat izvor de intelepciune patristica infatiseaza in chip sistematic invatatura crestina ortodoxa.

coperta Sf. Ioan DamaschinFoto: Hotnews

Cele patru "carti" in care este impartita lucrarea deslusesc, pe rand, cele privitoare la Dumnezeire, cele pentru Zidirea cea nevazuta si cea vazuta a lui Dumnezeu, cele legate de felurite rataciri si erezii ale vremii, cat si despre tainele vietii vesnice si viitoare.

Editia de fata este cea dintai retiparire, cu litere latine, a primei traduceri romanesti a Dogmaticii Sfantului Ioan. Traducatorii, vestitii dascali paisieni Gherontie si Grigorie (viitorul Mitropolit al Tarii Romanesti, de curand proslavit intre sfinti), au adaugat la sfarsitul cartii substantiale note la text, dovedind o uimitoare eruditie theologica.

Unul dintre cei mai mari si insemnati sfinti din intaia mie de ani a crestinatatii, Sfantul Ioan Damaskin (￯5 Decemvrie, 789) a ramas in cugetul Bisericii indeosebi pentru ravna cu care a aparat cinstirea dreptslavitoare a icoanelor inaintea prigonitorilor acelui veac.

Luminat si intelept carturar, scolit la vestita scoala a Damaskului Siriei, si-a uimit dascalii cu marea sa sporire in cele ale muzicii, astronomiei, dreptului, algebrei, matematicii si, mai ales, theologiei.

Retras intru linistire la Manastirea Sfantului Sava din Ierusalim, unde s-a si savarsit, Sfantul Ioan a dat nastere unei uriase opere theologice, ce cuprinde talcuiri, cantari si scrieri apologetice, precum "Octoihul", "Impotriva celor ce defaima sfintele icoane" sau cartea de fata, care i-au castigat supranumele de Hrisorroas.

"Descoperirea cu amaruntul a pravoslavnicii credinte", Sf. Ioan Scararul; Editura Predania 2012