Scriitorul francez Michel Houellebecq, fostul ministru al Culturii din Spania, poetul Cesar Antonio Molina, scriitorul si jurnalistul Stefan Mitroi si fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu vor primi Trofeul Niram Art in capitala Spaniei. Gala de decernare a Premiilor Niram Art 2011 se va desfasura sambata, 17 decembrie, incepand cu ora 20.00, la Cazinoul Militar din Madrid. Evenimentul este organizat de Editura si Revista Niram Art, in colaborare cu Universitatea Complutense si Centrul Cultural al Armatei Madrid, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro..

Trofeul Niram Art 2011Foto: Hotnews

Scriitorul francez Michel Houellebecq va fi distins cu Marele Premiu Niram Art pentru literatura - Trofeul Mihail Sebastian, pentru intreaga opera.

Cesar Antonio Molina va primi Marele Premiu Niram Art pentru poezie - Trofeul Tristan Tzara, pentru cartea Final de Finisterre, iar Emil Constantinescu Marele Premiu Niram Art - Trofeul Ambroise Vollard, pentru activitatea Fundatiei Generatia Europeana, care are ca scop formarea unei elite profesionale si morale romanesti.

Michel Houellebecq si Cesar Antonio Molina vor primi, pe langa Trofeul Niram Art, un premiu mai putin obisnuit. In cadrul galei, vor avea loc lansarile cartilor Cesar Antonio Molina Calatorii la Final de Finisterre si Michel Houellebecq: Iubire si alte mituri, coordonata de Fabianni Belemuski. Volumele, semnate de scriitori spanioli aduc in atentia cititorilor operele celor doi premiati.

Juriul a hotarat sa acorde Premiul Niram Art pentru Literatura scriitorului roman Stefan Mitroi, pentru romanul Biblia pentru furnici dupa José Saramago ("Biblia pentru furnici, scrisă de Jose Saramago în anul urcării sale la cer?" este o carte care n-a apărut încă în limba română) si Premiul Niram Art pentru Poezie autorului Eran Eisen din Israel, pentru volumul Intre noi. Ambele carti vor fi prezentate publicului spaniol in aceeasi seara.

Premiul pentru Manuscris va fi decernat scriitorului Diego Vadillo Lopez din Spania, pentru romanul La cumparaturi in Tzara, al carui personaj principal este poetul roman Tristan Tzara.

Anul acesta, premiul pentru Arte Plastice a fost inlocuit cu un omagiu adus vietii si operei pictorului Baruch Elron (1934 – 2006). Artistul israelian s-a nascut la Bucuresti si a fost unul dintre cei mai importanti pictori contemporani din Israel. In timpul galei va avea loc lansarea cartii Baruch Elron, de scriitorul spaniol Héctor Martinez Sanz, in prezenta sotiei artistului, Lydia.

Ceremonia va fi deschisa de vicedecanul Facultatii de Jurnalism din cadrul Universitatii Complutense, José Antonio Jimenez de las Heras, generalul Unitatii P.T. Regele Juan Carlos I, Javier Baredo de Valenzuela si de catre directorul editurii Niram Art, locotenent colonel Miguel Angel Galan Segovia. Evenimentul va fi prezentat de directorul revistei Niram Art, scriitorul Fabianni Belemuski.