Onorand traditia familiei Lowendal de a incuraja tinerele talente in domeniul plastic si teatral, Fundatia Lowendal organizeaza Concursul National de Scenografie, editia a-II-a (2011). Festivitatea de premiere va avea loc joi, 15 decembrie 2011, la ora 19.00, la sediul Fundatiei Lowendal din Piata Cantacuzino, nr.1. Concursul se adreseaza studentilor de la sectiile de scenografie (licenta si masterat), precum si tinerilor absolventi cu varsta sub 30 de ani ai Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti (UNARTE), Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" din Bucuresti (UNATC), Universitatii de Arte din Targu-Mures (UAT) si Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti (UAUIM).

Invitatul special al Fundatiei Lowendal, cu aceasta ocazie, este Marcel Freydefont, Director Ştiinţific al Secţiei de Scenografie al Şcolii Naţionale Superioare de Arhitectură din Nantes, Franţa, care va sustine conferinta “Formele invăţământului scenografic francez - exemplul de la Nantes”. Conferinţa va fi prezentată, joi, 15 decembrie, la ora 17.00.

Toate lucrările înscrise în competiţie vor face ulterior, după anunţarea premiilor, obiectul unei expoziţii organizate la sediul Fundaţiei Löwendal din Bucureşti.

Tema competiţiei din acest an constă în realizarea concepţiei scenografice – decor şi costume – pentru Căsătoria deNikolai Vasilievici Gogol, piesă montată în anul 1925, la Teatrul Central din Bucureşti, cu memorabilele decoruri şi costume care aveau să-l impună pe tânărul George Löwendal drept unul dintre cei mai străluciţi scenografi ai epocii (pentru mai multe informaţii, vezi albumul George Löwendal, un aristocrat în luminile rampei, editat de Institutul Cultural Român şi Fundaţia Löwendal, Bucureşti, 2011, pp. 61 şi 72–82).

În acest fel, Concursul îşi reafirmă principala sa misiune, aceea de a pune temelia unui dialog fertil între opera teatrală a lui George Löwendal, extrem de originală şi novatoare în contextul primei jumătăţi a secolului XX, şi preocupările noilor generaţii de scenografi.

Premiile Concursului Național de Scenografie „George Löwendal“, ediția a II-a, 2011, vor fi acordate de juriu după cum urmează:

Categoria studenți:

Premiul I – 400 Euro

Premiul II – 300 Euro

Premiul III – 200 Euro

Categoria masteranzi:

Se va acorda un premiu în valoare de 400 Euro.

Categoria absolvenți (sub 30 de ani):

Se va acorda un premiu în valoare de 500 Euro.

Marele Premiu de Scenografie „George Löwendal”, în valoare de 600 Euro, se va acorda celei mai originale abordări a temei propuse.

Premiile se vor acorda numai în cazul în care vor exista minimum 3 lucrări înscrise în fiecare categorie.

Concurenţii vor lua în considerare planul scenic al Teatrului Odeon din Bucureşti – Sala Majestic; Fiecare concurent va prezenta:

- planşe reprezentând schiţe de atmosferă, schiţe de costum pentru personajele principale, desene tehnice (plan cotat, desfăşurări, detalii mobilier, etc.) care să se limiteze la o suprafaţă de simeză de 1,50 x 1,50 m

- o machetă a decorului la scara 1:20 construită pe un suport rigid (PAL sau MDF), cu dimensiunile maxime de 50 x 70 x (H) 40cm.

Sunt acceptate pentru susţinerea conceptului (iluminare, efecte vizuale, proiecţii etc.) fotografii / printuri format A5.

Juriul este format din Marcel Freydefont (preşedinte de onoare, Director Ştiinţific al Secţiei de Scenografie al Şcolii Naţionale Superioare de Arhitectură din Nantes, Franţa), Florica Ichim (critic de teatru, preşedintele juriului), Nina Brumuşilă (scenograf),Cristina Milea (scenograf, premiul I la Concursul Naţional de Scenografie “George Löwendal”, ediţia 2010), Ion Cazaban (istoric de teatru), Alexa Visarion (profesor şi regizor de film) si Radu Alexandru Nica (regizor de teatru).