Concertul de Crăciun cu Cântări de la Nasterea Domnului si Colinde Vechi în interpretarea Grupului Stavropoleos va avea loc la Sala cu Orgă pe data de 11 decembrie 2011, de la ora 18.00, la invitatia Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chisinău. Grupul coral format din clerici, teologi, studenţi are un repertoriu compus din cei mai reprezentativi autori de cîntări psaltice din secolele XIX–XX.

Grupul StavropoleosFoto: ICR

Grupul a luat fiinţă în anul 1993, prin grija părintelui ierom. Iustin Marchiş, în prezent preot duhovnic la Mănăstirea Stavropoleos din Bucureşti, dar si cu îndemnul renumitului pictor Paul Gherasim. Grupul Stavropoleos este preocupat de a reînvia muzica românească de tradiţie bizantină.

Grupul este condus de arhid. lect. univ. dr. Gabriel Constantin Oprea, slujitor la Mănăstirea Stavropoleos şi cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziţie–Muzicologie–Pedagogie muzicală, Secţia Muzică Religioasă Bizantină.

De-a lungul existentei grupul a desfasurat o bogata activitate concertistica in tara si strainatate, a participat la festivaluri de muzica sacra, a efectuat inregistrari la radio si televiziune si a editat o serie de casete audio si CD-uri.