A treia zi a Festivalului Internaţional de Literatură Bucureşti aduce in fata publicului de la Clubul Taranului patru scriitori din patru tari: Jean Mattern (Franta), Georgi Gospodinov (Bulgaria), Adina Rosetti (Romania), Mihail Vakulovski (R.Moldova). Seara, care incheie cea de-a patra editie a festivalului, va contine o serie de lecturi publice sustinute de invitati urmata de dialogul acestora cu publicul moderat de Ana Chiriţoiu, informeaza organizatorii festivalului.

Jean Mattern, Georgi Gospodinov, Adina Rosetti, Mihail VakulovskiFoto: FILB

„A treia seară, cea mai eterogenă, îl are pe lista invitaţilor pe scriitorul bulgar Georgi Gospodinov, a cărui primă carte în limba română tocmai a fost lansată. Despre literatura bulgară, un critic literar, ca preambul al unei cronici despre Un roman natural, spunea că ar fi ultima terra incognita dintre literaturile estului europei. Ea are parte de aceeaşi izolare pe care o cunoştea literatura română acum cîţiva ani. Este, oare, literatura bulgară progenitura unui postcolonialism pe care nu vrem să-l acceptăm?

Alături de el, un scriitor care este deja cunoscut publicului român: romancierul şi editorul francez Jean Mattern – îl provocăm să ne vorbească despre acest adevărat melting pot în care s-au adunat atîtea şi atîtea origini şi din care a rezultat un scriitor de o sensibilitate aparte şi un editor respectat în întreaga lume. Cel mai recent roman al său, Lapte şi miere, este iarăşi o apariţie nouă pe piaţa de carte autohtonă.

Adina Rosetti, autoarea deja celebrului Deadline, ne oferă portretul alienatului în societatea contemporană, a corporaţiilor, a aşa-zisului occidentalism infuzat cu forţa în venele unui popor de, nu-i aşa?, poeţi... Care e ţara ei adoptivă? Am putea spune că propria literatură, însă sîntem convinşi că ne aşteaptă răspunsuri mult mai interesante din partea autoarei.

Ultimul nostru invitat, scriitorul basarabean Mihail Vakulovski, cunoaşte despre literatura română probabil mai multe decît majoritatea colegilor săi din partea asta a Prutului. În cazul lui, tindem să spunem că ţara adoptivă este într-adevăr una literară, o zonă magică unde două teritorii care împart, după unii, aceeaşi limbă, formează acea ţară adoptivă pe care o discutăm.“ spune Bogdan-Alexandru Stănescu, preşedintele FILB.

Prima lectură publică îi aparţine lui Jean Mattern, care va citi din romanul Lapte şi miere (Polirom, 2011), tradus în limba română de Anca Băicoianu. Înainte de lectură, însă, criticul literar Adina Diniţoiu va face o scurtă prezentare a cărţii şi a autorului. Va urma lectura publică a lui Georgi Gospodinov din Un roman natural (Cartier, 2011). Despre carte şi autorul ei va spune cîteva cuvinte chiar traducătoarea, Cătălina Puiu.

Adina Rosetti, autoarea romanului Deadline (Curtea Veche), considerat unul dintre cele mai promiţătoare debuturi ale anului trecut, va susţine următoarea lectură publică.

În final, va citi Mihail Vakulovski, din cea mai recentă carte a sa, apărută în urmă cu cîteva luni la editura Cartea Românească: Tovarăşi de cameră. Rockman. Sesiunea de lecturi publice va fi urmata de dialogul celor trei invitaţi şi întrebările din public. Moderatorul serii este Ana Chiriţoiu.

Jean Mattern s-a născut în 1965, într-o familie de origine est-europeană. După obţinerea licenţei în literatură comparată, şi-a construit o carieră de succes în domeniul editorial. În prezent, lucrează la prestigioasa editură Gallimard, unde coordonează colecţia de literatură străină „Du Monde Entier“ şi colecţia „Arcades“, consacrată scriitorilor contemporani de origine străină. Editura Polirom a publicat în traducere cele două cărţi ale sale, Băile Kiraly (2009, traducere de Silviu Lupescu) – povestea unei triple căutări: a identităţii, a originilor şi a cuvintelor – şi Lapte şi miere (2011, traducere de Anca Băicoianu) – istoria exodului dureros spre Occident, tărîmul făgăduinţei, prin care curg rîuri de lapte şi miere, a miilor de oameni siliţi să-şi părăsească ţara natală, cu cîteva lucruri îndesate într-o raniţă sau doar cu hainele de pe ei, pentru a se feri din calea tăvălugului unei istorii monstruoase.

Georgi Gospodinov (născut în 1968, la Iambol, Bulgaria) a studiat Filologia la Sofia. Publică poezie şi proză, este redactorul unei reviste literare, editorialist la cotidianul Dnevnik şi colaborator al Institutului de Literatură al Academiei Artelor din Bulgaria. Gospodinov s-a bucurat de succes şi în calitate de dramaturg şi scenarist. Georgi Gospodinov a debutat în 1992 cu volumul de versuri Лапидариум, urmat de un altul, în 1996. Romanul de Un roman natural (Editura Cartier, 2001, traducere din limba bulgară de Cătălina Puiu), tradus în numeroase limbi, i-a adus recunoaşterea şi pe plan internaţional.

Adina Rosetti s-a născut în 1979, la Brăila. A absolvit în 2001 o facultate economică la Universitatea Româno-Americană, apoi un curs postuniversitar de Jurnalism la Universitatea din Bucureşti. Din 2004 a început să scrie reportaje şi articole la Dilema Veche şi, apoi, la Dilemateca. A lucrat timp de doi ani la Time Out, perioadă în care a bătut Bucureştiul în lung şi-n lat, încercînd să-i descopere secretele şi poveştile. Din 2008, este redactor la revista ELLE, unde, atunci cînd nu intervievează psihologi pe tema tainelor sufletului feminin, se ocupă de agenda culturală. A primit premiul „Tînărul Jurnalist al Anului 2007“ (secţiunea Cultură). A debutat cu romanul Deadline (Curtea Veche Publishing, 2010), considerat de critici una dintre cele mai bune cărţi ale anului.

Mihail Vakulovski este absolvent al Universităţii de Stat din Moldova şi, din 2002, doctor în filologie la Universitatea din Bucureşti, cu o teză coordonată de Nicolae Manolescu. Autor al volumelor de poezie: Nemuritor în păpuşoi, Caiet cu zmei de care n-am mai ridicat niciodată nici măcar în copilărie, TU (cu Al. Vakulovski), Tatuaje, Odada, Piatra lui Sisif sub limba lui Demostene, ИЛЬ ПЛЁ, Autobiografie. A mai publicat: Nicolae Manolescu (monografie), Holocaustul evreilor români. Din mărturiile supravieţuitorilor (istorie recentă), nEUROCHIRURGIE (teatru), Portret de grup cu generaţia „optzeci“. Poezia (critică literară), Tiuk! (antologie de proză Klu) (cu Al. Vakulovski). Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi Premiul Soros (1997), Marele Premiu Underground Literar (2001), Premiul Zona alternativă (2002), Premiul revistei Tomis pentru cel mai bun traducător (2008), Premiul revistei Timpul pentru critică literară (2010). Membru ASPRO şi al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Redactor-şef la revista Zile şi Nopţi, redactor la Sunete, fondatorul şi realizatorul revistei Tiuk! – www.tiuk.reea.net/.

Blog: http://vakulovski.livejournal.com/.

Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti – un proiect independent, iniţiat şi coordonat de Oana Boca, Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu. Ediţia a IV-a a FILB: 7, 8, 9 decembrie (ora 18.00), la Clubul Ţăranului din cadrul MŢR.