Miercuri, 14 decembrie 2011, de la ora 18.30, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Amintiri de Zoe Camarasescu (Editura Ponte, 2011). Lucrarea va fi prezentata de Dan C. Mihailescu si Radu Ioan Tudorache, editor.

Volumul Amintiri semnat de Zoe Camarasescu – fiica a lui Zoe Bengescu, doamna de onoare a Reginei Elisabeta – ofera o perspectiva asupra Romaniei de la finalul secolului XIX si din primele decenii ale secolului XX. Printre personalitatile evocate în carte figureaza Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi – rude apropiate ale autoarei, si George Enescu, prieten al familiei. Autoarea a scris cartea pentru cei doi fii ai sai si nu a intentionat niciodata sa o publice.

„Fata de actuala domnie a vulgaritatii, prostiei, faradelegii si marlaniei (post)comuniste, lumea Bucurestilor lui Carol I si Ferdinand, ai lui Claymoor, Frédéric Damé si Ulysse de Marsillac, I.C. Bratianu si Marghiloman, P.P. Carp si Eugeniu Carada, Titu Maiorescu si Mitita Sturdza, orasul Expozitiei de pe dealul Filaret din 1906, în Romania Pelesului, Cotrocenilor si «trenurilor de placere» catre Sinaia «anilor nebuni», adica de pe la 1900 pana la Marele Razboi – ne covarseste cu un peisaj (geografic, uman, istoric, economic, politic si cultural) de-a dreptul zdrobitor prin firescul bunului-simt, al elegantei, rafinamentului hedonist, cultului slujirii si ierarhiei bine chibzuite. Pe scurt: o Romanie aristocratica, emanand întelepciune, temeinicie statala, armonie sociala (cel putin pana la 1907...), elan constructiv si masura în toate.“ – Dan C. Mihailescu

Lansarea va fi urmata de proiectia unor imagini inedite din colectia autoarei.

Accesul publicului este liber, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.