Presedintele Traian Basescu a decorat, in data de 1 decembrie, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, zece romani care s-au distins prin promovarea identitatii si culturii romanesti in statele in care locuiesc, informeaza un comunicat al Departamentului pentru romanii de pretutindeni din cadrul Guvernului.

Seful statului a conferit, astfel, "in semn de inalta apreciere pentru abnegatia si perseverenta cu care au promovat valorile nationale si culturale ale Romaniei, militand pentru respectarea drepturilor comunitatilor romanesti din afara hotarelor tarii si contribuind la strangerea legaturilor dintre romanii de pretutindeni", Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Ofiter, domnului Neculai Popa, Ordinul National Pentru Merit in grad de Ofiter, domnului Ivan Alexandrov si domnului Vasile Iordachescu, Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter, domnului Alexandru Bantos, Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, domnului Milan Marinov Anghelov (Milan Anghel Cosoveanu), domnului Ion Mihai Botos, preacucernicului parinte Dhimitraq Veriga si doamnei doctor Maria Berenyi, si Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter, domnului Ion Berlovan si doamnei Eva Iova Simon.

Fost detinut politic, activist anticomunist si coordonator al Consiliului Romano-American din Los-Angeles, Neculai Popa s-a nascut la 22 iunie 1931 si este unul dintre cei mai cunoscuti militanti pentru drepturile romanilor din fostele teritorii romanesti. Este finantatorul si cofinantatorul mai multor proiecte ale comunitatilor romanesti din jurul granitelor, membru fondator al Institutului Fratii Golescu pentru relatii cu romanii din strainatate, fiind implicat in majoritatea organizatiilor din exil (Uniunea pentru Credinta si Libertate, Centrul Romano-American - Los Angeles, s.a). Domnului Neculai Popa si familiei sale i se datoreaza, de asemenea, refacerea Cimitirului Eroilor Romani de la Tiganca (Republica Moldova), ctitorirea bisericii pentru romanii din Hagi Curda (Ucraina) si initiativa de amplasare a bustului poetului Mihai Eminescu in orasul Cernauti.

Ivan Alexandrov s-a nascut la 1 septembrie 1943 in satul Tiianuti (Tiianovti), judetul Vidin, Bulgaria. Presedinte de onoare al Asociatiei Vlahilor (Rumanilor) din Bulgaria, Ivan Alexandrov este unul dintre cei mai consecventi militanti pentru respectarea drepturilor romanilor din Bulgaria.

Nascut la 23 decembrie 1939 in satul Camasovca, raionul Ismail, regiunea Odessa, Ucraina, Vasile Iordachescu este epitrop al Bisericii Ortodoxe "Sfantul Petru si Pavel" si "Sfantul Apostol Nicolae" din Hagi-Curda, sfintita, dupa ani de intimidari ale autoritatilor ucrainene, in data de 16 iulie 2011.

Alexandru Bantos s-a nascut la 23 iunie 1950 in satul Hiliuti, judetul Balti, Republica Moldova. Editor si publicist, Alexandru Bantos este directorul Casei Limbii Romane din Chisinau. In 1991, fondeaza, impreuna cu Nicolae Matcas si Ion Dumeniuc, revista de stiinta si cultura "Limba Romana", prima publicatie al carei nume este scris corect. Este autorul mai multor lucrari care au contribuit la edificarea unei serii de aspecte legate de identitatea nationala a romanilor din Republica Moldova. Publica, de asemenea, articole, studii, reportaje, eseuri, interviuri in vederea reafirmarii unitatii neamului si valorificarii patrimoniului lingvistic, literar si cultural romanesc. Alexandru Bantos este membru al Uniunii Scriitorilor si al Uniunii Jurnalistilor din Republica Moldova.

Milan Marinov Anghelov (Milan Anghel Cosoveanu) s-a nascut la 1 octombrie 1928 in satul Cosova, regiunea Vidin, Bulgaria. Este fondatorul ziarului "Timpul" ("Vreme"), editat de Asociatia Vlahilor (Romanilor) din Bulgaria. Autor al mai multor carti de poezii in limba romana, Milan Anghelov este membru al Uniunii Ziaristilor din Bulgaria si al Uniunii Scriitorilor bulgari.

Mihai Botos s-a nascut in localitatea Apsa de Jos, Transcarpatia, la 18 ianuarie 1961. Este presedinte fondator al Uniunii Regionale a Romanilor din Transcarpatia "Dacia", director fondator al Muzeului de Istorie si Etnografie al Romanilor din Transcarpatia "Dacia Libera", redactor-sef si fondator al primei publicatii de limba romana din Transcarpatia "Apsa" si membru al Senatului din partea Uniunii Interregionale "Comunitatea Romaneasca din Ucraina". Detinator al mai multor medalii, diplome si premii, Mihai Botos este, de asemenea, autor de carti despre romanii din Transcarpatia.

Preacucernicului parinte Dhimitraq Veriga s-a nascut la 14 iulie 1943 in localitatea Korcea, Albania. In prezent, Preot paroh al Bisericii Aromane "Schimbarea la Fata" din localitatea de bastina, este unul dintre cei mai cunoscuti aparatori si promotori ai identitatii si culturii romanesti in Albania.

Nascuta la 15 aprilie 1959, Maria Berenyi este director al Institutului de Cercetari al Romanilor din Ungaria. Cercetator activ si autoare a mai multor creatii poetice scrise in limba romana si maghiara, Maria Berenyi a lansat recent "Povestile caselor. Romani in Buda si Pesta", un album monografic continand 106 ilustratii color ce descrie viata romanilor care au trait sau au trecut prin capitala Ungariei, imbogatind patrimoniul acestui oras prin ctitorii culturale, spirituale si arhitecturale.

Ion Berlovan s-a nascut in data de 12 martie 1948 in localitatea Seleus, Alibunar, Serbia si de 40 de ani este profesor la Catedra de Limba si Literatura Romana al Liceului "Borislav Petrov Braca" din Varset. Militant activ pentru limba romana, domnul Ion Berlovan este in prezent si coordonatorul Cenaclului Literar "Tinerele Condeie" si al Ansamblului Folcloric cu acelasi nume din Varset. Lista activitatilor sale culturale desfasurate pe teritoriul Banatului Sarbesc este, insa, mult lunga, drept pentru care domnul Ion Berlovan este detinator al mai multor premii si medalii. Este, de asemenea, autor de manuale de Limba si Literatura Romana si carti cuprinzand antologii de poezii si creatii populare ale elevilor Liceului la care este profesor.

Eva Iova Simon s-a nascut la 7 aprilie 1970 in Jula, Ungaria. Este redactor-sef al saptamanalului "Foaia Romaneasca" si director al editurii de carte si presa "NOI" din aceeasi localitate. Organizatoare activa a programelor pentru comunitatea romaneasca din Jula, Eva Iova Simon este detinatoarea mai multor premii de excelenta pentru promovarea valorilor si identitatii romanesti in Ungaria.