Joi, 8 decembrie 2011, ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) va avea loc vernisajul expozitiei „Despre neajunsul de a te fi născut – o explorare fotografică a gândirii lui Emil Cioran“. Expozitia cuprinde imagini realizate de Andrei Contiu, Gyuri Ilinca, Francisc Mraz (coordonatorul proiectului), Silviu Pavel si Radu Tanislav, absolventi sau profesori ai scolii de Poetică Fotografică din Bucuresti. La vernisaj vor vorbi criticul literar Livius Ciocârlie si Francisc Mraz.

Despre neajunsul de a te fi nascut - Explorare fotografica a gandirii lui Emil CioranFoto: ICR

Fiecare dintre cei cinci artisti fotografi porneste de la sapte citate din opera lui Emil Cioran, cărora le asociază câte o imagine: „Ne căutăm în primul rând citate cu care să vibrăm. Ne reimaginăm spatiile si subiectele vizuale din trecutul nostru, încercăm acordarea. Dar, mai mult, căutăm în prezentul nostru vizual, căutăm peste tot scîntei de Cioran, si sunt peste tot – Francisc Mraz.

Katia Dănilă, directoarea ICR Paris, este autoarea ideii şi curatoarea acestei expoziţii, care a fost prezentată în anul omagial Emil Cioran la ICR Paris, la Festivalul de Poezie şi muzică de cameră de la Bistriţa şi la Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov. Perioada în care poate fi vizitată la sediul ICR este 8-27 decembrie.

Scoala de Poeticã Fotograficã Francisc Mraz (www.fotopoetica.ro) îsi desfãsoarã activitatea în Bucuresti, sub egida Fundatiei Culturale „Societatea de Concerte Bistrita“. Francisc Mraz este absolvent al Institutului de Artã Teatralã si Cinematograficã din Bucuresti, sectia Imagine Film si TV (1989, clasa prof. Mircea Gherghinescu), a coordonat numeroase proiecte din domeniul artei fotografice, în paralel cu o intensã activitate de creatie (ca fotograf si cineast).

Accesul publicului este liber.