Andrei Blaier a fost inmormantat cu onoruri militare, sambata, la Cimitirul Bellu Catolic din Bucuresti, la ceremonia funerara participand membri ai familiei, apropiati, dar si fosti studenti ai regizorului si profesorului universitar, care au venit sa-i aduca un ultim omagiu, relateaza Mediafax.

Cateva sute de persoane au venit sambata, in jurul orei 12.00, la Cimitirul Bellu Catolic din Bucuresti pentru a-si lua ramas bun de la regizorul Andrei Blaier.

Alaturi de familia acestuia s-au aflat si regizorii Sergiu Nicolescu si Dan Pita, Gabriela Georgeta Dinica, sotia regretatului actor Gheorghe Dinica, regizorul Mircea Bunescu, actorul Ion Dichiseanu, senatorul Radu F. Alexandru, criticul de film Irina Margareta Nistor, dar si numerosi tineri, fosti studenti ai lui Andrei Blaier.

In memoria lui Andrei Blaier, la Cimitirul Bellu Catolic au fost depuse coroane de flori din partea familiei, premierului Emil Boc, Teatrului Odeon din Capitala, Ministerului Culturii. De asemenea, Dan Pita a trimis o coroana de flori cu textul "Adio, prieten drag".

Dupa ora 12.00, sicriul cu trupul neinsufletit al lui Andrei Blaier a fost scos in fata bisericii din Cimitirul Bellu Catolic, unde apropiatii regizorului au asistat indurerati la o slujba in memoria acestuia.

Slujba a fost urmata de un scurt omagiu adus lui Andrei Blaier de scenograful Stefan Antonescu, membru in Comitetul Director al Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN). "A fost un om cu o deosebita disponibilitate sufleteasca", a spus indurerat Stefan Antonescu.

Ceremonia propriu-zisa de inmormantare a avut loc in jurul orei 13.00, in acordurile fanfarei, dupa care garda militara a tras in aer mai multe salve, intrucat cunoscutul regizor fusese decorat cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler.

Regizorul Andrei Blaier a incetat din viata la varsta de 78 de ani, joi, in jurul orei 8.00, in locuinta sa, dupa o lunga si grea suferinta.

Nascut pe 15 mai 1933, in Bucuresti, Andrei Blaier a absolvit cursurile Institutului National de Arta Teatrala si Cinematografica in 1956. In paralel cu filmele de fictiune, el a realizat multe productii documentare si utilitare in cadrul Studioului cinematografic Bucuresti.

Andrei Blaier a regizat numeroase filme, dar si seriale de televiziune, precum "Diminetile unui baiat cuminte" (1967), "Ciresarii" (serial TV, 1972), "Ilustrate cu flori de camp" (1975), "Prin cenusa imperiului" (1976), "Lumini si umbre" (film TV, 1979 - 1982), "Fapt divers" (1984), "Vacanta cea mare" (1988), "Divort din dragoste" (1991), "Crucea de piatra" (1993), "Terente - regele baltilor" (1995), "Dulcea sauna a mortii" (2003).

El a desfasurat si o bogata activitate de scenarist, cu filme precum "Ora H" (1956), "Ilustrate cu flori de camp" (1975) si "Vacanta cea mare" (1988).

Pentru "Ilustrate cu flori de cimp", considerat de critica de specialitate drept un "film surprinzator, original", Blaier a primit premiul Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN).

Distinctii de la ACIN au primit si peliculele "Prin cenusa imperiului", in 1976, "Lumini si umbre", in 1982, "Batalia din umbra", in 1986.

Andrei Blaier a lansat si colaborat de-a lungul anilor cu nume sonore ale cinematografiei romanesti, precum Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Maia Morgenstern, Oana Pellea.

Despre Andrei Blaier, colegul sau de breasla si prieten apropiat al regizorului, Dan Pita spunea, in mai 2008: "Filmele lui sunt filme importante, filme mari. Intre mine si Andrei e o iubire frateasca, iubire colegiala si asta datorita felului sau in care stie sa se faca placut".

Cunoscutul regizor nu s-a limitat insa la a-si realiza propriile productii, ci s-a implicat si in educarea si instruirea unor noi generatii de regizori de film si televiziune, Andrei Blaier numarandu-se printre fondatorii Facultatii de Cinematografie din cadrul Universitatii Media din Bucuresti. Andrei Blaier era decan onorific al Universitatii Media.