O expozitie cu replici ale sculpturilor lui Constantin Brancusi: Poarta Sarutului, Masa Tacerii si Coloana Infinitului precum si un interior de casa traditionala romanesca a fost deschisa in Parlamentul European cu ocazia zilei nationale a Romaniei. Expozitia, organizata de Delegatia Romaniei in grupul PPE din Parlamentul European si intitulata "Guests of Brancusi" mai cuprinde costume nationale din 10 regiuni ale tarii si ceramica din alte 6 regiuni. Interiorul casei taranesti apartine Muzeului Olteniei din Craiova, iar costumele si ceramica, fac parte din colectiile Muzeului Satului din Bucuresti.

Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat: "Va transmit cele mai calde urari. Acum 93 de ani lua fiinta un mare Stat unitar. Romania de astazi este o tara puternica, independenta, suverana, democratica si libera. Un partener important in marea familie a Uniunii Europene. Romanii sunt renumiti pentru spiritul lor constructiv si pentru generozitatea lor. Aceste caracteristici le-au fost puse de nenumarate ori la incercare, in timpuri grele, insa Romania a supravietuit intotdeauna ca natiune, cultura si ca familie. Puteti fi mandri de realizarile pe care le-ati avut pana acum."

"1 decembrie este o data foarte importanta in istoria noastra, data la care in 1918 toate regiunile romanesti au revenit la patria-mama. Expozitia de fata aduce in atentie o foarte mica parte din traditiile si valorile noastre.

Avem aici in Parlamentul European Coloana Infinitului, Poarta Sarutului si Masa Tacerii. Celelalte exponate reprezinta atat sursa de inspiratie a artistului cat si expresia bogatiei spirituale a poporului roman", a declarat Marian-Jean Marinescu, vicepresedinte al grupului PPE in Parlamentul European.