"Povestile care urmeaza sunt adevarate. Faptele lor si trairile mele nu sunt infrumusetate sau exagerate. Este istoria unor oameni care au insemnat ceva in Romania anilor 2000", scrie Vlad Mixich in deschiderea volumului "Fanaticii - Portretele a zece oameni cu vocatie", care a fost lansat sambata la standul editurii Humanitas, in cadrul targului de carte Gaudeamus.

Fanaticii-Portretele a zece oameni cu vocatieFoto: Hotnews

Stocul de carti cu autograful autorului si livrare gratuita este epuizat. Va multumim pentru interesul deosebit aratat fata de aceasta carte. Puteti sa o achizitionati in continuare, on-line, de pe Librariile Humanitas (click)

Cartea este publicata in seria "Premiul Milan Kundera" si contine portretele a zece personalitati din Romania, "fanatici care fie ca sunt buni, fie ca sunt rai, sunt uniti prin devotamentul lor patimas fata de o idee sau un proiect".

  • Urmariti mai jos un clip cu trei dintre fanaticii din carte: Marcel Iures, Raed Arafat si Mihai Ghyka.

Despre "Fanaticii":

  • Dilema Veche: “Portretul lui Dan Puric este un cover-story care ar da bine in orice revista mare din lume. Excelent."
  • Catalin Tolontan: "Cel mai bun portret al Monicai Macovei pe care l-am citit în presa romana este scris de Vlad Mixich."
  • Mihai Ghyka: "Pentru mine Vlad Mixich e celebru prin tablourile personale pe care le-a creat si prin taria opiniilor care de multe ori sunt in contra curentului si care, printr-o diplomatica argumentatie, conving cititorul.                                                                    
  • Ion Vianu: "Relatarea vizitei la Mircea Dinescu este mai mult decat un reportaj, e o adevarata piesa literara."
  • Marcel Iures: "Curiozitatea sta la baza oricarei aventuri si tot ea este cea mai mare calitate a unui jurnalist. Este ceea ce Vlad Mixich poseda in cel mai rafinat grad. Are o curiozitate contagioasa si acesta este motivul pentru care am stat de vorba amandoi. O voi face oricand cu drag."

Vlad Mixich s-a nascut în 1979 la Baia-Mare. A absolvit Facultatea de Medicina din Timisoara, are o specializare in psihoterapie si in prezent este jurnalist la HotNews.ro. A castigat mai multe premii printre care „Premiul Deutsche Welle pentru Tineri Jurnalisti” si premiul „Cel mai bun Tanar Jurnalist al Anului 2008". Este bursier al The German Marshall Fund si al The Carter Center din Statele Unite. Este corespondent al Deutsche Welle în Romania si publica texte in Dilema Veche, Esquire si Gazeta de Sud.

  • Cititi mai jos o recenzie a cartii, scrisa de Lucian Popescu.

Nici o clipa nu te poti plictisi citind aceasta carte. Scriitura alerta fabrica imagini clare, colaje inteligente, dialoguri semnificative si-ti capteaza intreaga atentie. Pe fiecare pagina descoperi amanunte, situatii, informatii care te uimesc si, uneori, te intriga.

Te intriga pentru ca realitatea nu se potriveste cu ce ai tu in minte sau cu imaginile livrate de televizor despre persoanele descrise in carte. Vlad Mixich a stat cu fiecare dintre acesti oameni zile intregi, i-a urmarit, i-a analizat, a ascultat destainuirile lor, iar apoi a scris propriile lui povestiri despre ei. Uneori a fost nevoit sa desfasoare veritabile anchete in jurul lor, sa le viziteze locurile de bastina, sa vorbeasca cu prieteni ai lor, cunoscuti, rude, colegi sau subordonati, oameni de pe strada, ca sa inteleaga forta fiecarui personaj in parte. Nici o povestire nu seamana cu alta.

Iar cele zece personaje ale cartii, ies castigate dupa aceasta incursiune in spatiul lor privat. Despovarate de aura imaginii televizate, de alura publica si departate de privirea multimii, le regasesti inglodate in problemele zilei, in micile absurditati cotidiene si totusi mereu manate de “fanatismul” lor, razbatand propulsate de resorturile unei credintei sau unei datorii absolute.

Nu e o carte inspirationala si nu e o carte despre romani de succes, decat aparent. Sunt 10 povestiri-reportaje despre romani obsedati de idei, de propria datorie, de munca si de schimbare.

Cine sunt personajele: un mare actor despre care stim foarte putine; un politician incepator, si filosof, si de prea buna credinta; un manager eficient, de vita boiereasca; un alt actor, ce si-a descoperit o vocatie de profet; o handbalista din Ramnicu-Valcea, probabil cea mai buna din lume; un scriitor roman mult apreciat in Elvetia si despre care noi nu stim nimic; un poet celebru care s-a boierit; cercetatori pasionati dintr-un institut care supravietuieste ca prin minune; un palestinian “fanatizat” de dorinta de a infiinta cel mai bun serviciu de Salvare posibil si care a intrat definitiv in topul celor mai iubiti romani; si, in fine, un fost ministru al Justitiei, o femeie pe care nimeni nu o mai poate trece acum cu vederea.

Fiecare capitol cuprinde si o biografie a pesonajului, esentiala pentru intelegerea lui, dar si a epocii sale. Cartea poate fi citita si ca un fel de cronica a perioadei de dupa 2004 cu oamenii ei iesiti din comun, cu infrangerile si inaltarile lor. Daca vom deschide cartea prin 2030 sa spunem, poate ca vom intelege sau ne vom aminti de anii acestia cu mult mai bine decat daca am parcurge editiile complete ale ziarelor de acum.

Nu o sa descoperiti crispari, clisee, admiratii explicite sau portrete statice in acest volum, poate doar uneori mici candori si aparente naivitati. Si de multe ori, citind, veti rade sau macar veti zambi.