Umbre pe panza vremii. Secvente de istorie intelectuala (de Ioan Stanomir), Amintiri din Junimea (de Iacob Negruzzi) si o sesiune de autografe Mircea Cartarescu - sunt cateva dintre cele mai interesante evenimente organizate de editura Humanitas vineri, 25 noiembrie, in cadrul targului de carte Gaudeamus (la Romexpo). Lansarile vor beneficia de prezenta unor nume precum Ioana Parvulescu, Dan C. Mihailescu si Cristian Vasile.

  • Vezi mai jos o lista cu mai multe lansari programate vineri.

ORA 15.00

Lansarea volumelor castigatoare ale Concursului de Debut Literar UniCredit - 2011

Nu ma atinge de Dumitrita Stoica

Pareidolia de Laurentiu Belizan

Trestii de Petru Albu

Vor vorbi: Dumitrita Stoica, Laurentiu Belizan, Petru Albu, Liviu Papadima, Paul Cernat, Radu Paraschivescu, Anca Nuta, Cristina Guseth

ORA 16.00

Umbre pe panza vremii. Secvente de istorie intelectuala de Ioan Stanomir

Vor vorbi: Ioana Parvulescu, Ioan Stanomir, Cristian Vasile

"In centrul acestui volum sunt de regasit temele cu valoare de circulatie in anii de dupa 1990. De la semnificatia literaturii ca depozitie in marginea conditiei umane pana la analiza utopiilor si a mesianismelor, se contureaza un nivel explorat sub semnul unei viziuni intelectuale liberal-conservatoare. Fidelitatea fata de moderatie este punctul in jurul caruia se organizeaza un proiect alternativ. Moderatia este acea valoare (aparent) nespectaculoasa de a carei supravietuire depinde vitalitatea modului european si occidental de a fi, in plan etic, cultural si antropologic". (Ioan Stanomir)

ORA 16.30

Colectia "Viata cuvintelor"

101 cuvinte de origine turca de Emil Suciu

101 greseli de lexic si de semantica: Cuvinte si sensuri in miscare de Adina Dragomirescu si Alexandru Nicolae

Vor vorbi: Marius Sala, Rodica Zafiu, Emil Suciu, Adina Dragomirescu, Alexandru Nicolae

ORA 17.00

Colectia "Raftul Denisei"

Ghepardul de Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Vor vorbi: Gabriela Lungu, Smaranda Bratu Elian, Vlad Russo, Denisa Comanescu

ORA 17.00

Sesiune de autografe Mircea Cartarescu in standul Institutului Francez

Romanul grafic Travesti de Mircea Cartarescu de Edmond Baudoin

"A fost pe-aici Baudoin, un om in varsta si-ntelept, care-ar fi putut iesi dintr-o scorbura, pe cand umblam prin padure, risipind frunzele uscate. Povestile lui: cineva, la o sindrofie, i-l prezinta pe Cioran. Ii lasa singuri. Nici unul n-a auzit vreodata de celalalt. Moment stanjenitor, amandoi tac, pana cand Baudoin isi ia inima-n dinti: "Cu ce va ocupati?" Cioran il priveste o clipa-n ochi, ezita, apoi ii spune: "Incerc sa scriu poezie." Tace o vreme, apoi adauga: "Dar e foarte greu"." (Mircea CARTARESCU, Zen. Jurnal 2004-2010)

ORA 17.30

Colectia "Raftul Denisei"

Rhadopis din Nubia de Naghib Mahfuz

Cartea lui Saladin de Tariq Ali

Vor vorbi: Irina Vainovski-Mihai, Elisabeta Lasconi, Raluca Popescu

ORA 18.00

Colectia "Vintage"

Amintiri din Junimea de Iacob Negruzzi

Astra de Dito si Idem

Vor vorbi: Grete Tartler, Ioana Parvulescu, Dan C. Mihailescu

"Societatea Junimea n-a fost un loc, n-a fost un grup, n-a fost, in nici un caz, o institutie plicticoasa, o lectie de manual, a fost o lectie de viata si o stare de spirit: aceea care-i insufletea pe tinerii de varste cuprinse intre vreo 20 si 30 de ani, intorsi de la studii din strainatate cu gandul de a umple un loc gol pe harta treburilor romanesti. (...) Norocul Junimii in anii ei cei mai buni si mai prolifici au fost scriitorii de varf, numiti azi clasici, impreuna cu capul critic al Societatii, Titu Maiorescu. Insa norocul Junimii in posteritate a fost un scriitor de rang doi, dovada ca istoria literara nu se sprijina numai pe umerii gigantilor. Ca sa fie si sa ramana pentru oamenii viitorului mai mult decat o pagina de dictionar, Junimea avea nevoie de un narator: prezent, activ, implicat, dar mai ales fidel, una dintre cele mai rare calitati ale scriitorilor. Si indeajuns de format in spiritul cartilor bune ca sa nu-si rateze misiunea. Acest om a existat, si numele lui este Iacob Negruzzi". (Ioana PARVULESCU)

ORA 18.30

Seria de autor Eric-Emmanuel Schmitt

Pe cand eram o opera de arta

Cea mai frumoasa carte din lume si alte povestiri

Vor vorbi: Alex Stefanescu, Marina Constantinescu, Denisa Comanescu

Invitat special: Marius Manole