Spectacolul ”Stai să-ţi spun ceva, stai să-ţi cânt ceva...”, „conturat în urma unor dialoguri pasionate şi controversate despre artă, despre educaţie artistică, despre viaţă”, după cum afirmă realizatorii, are ca protagonişti două cadre didactice ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Este vorba despre actriţa Monica Mihăescu şi pianistul Şerban Soreanu, care vor oferi publicului o minunată seară de muzică şi poezie. Conceput ca o îmbinare între muzică şi poezie, spectacolul conţine improvizaţii pianistice şi fragmente din scrierile unor autori precum Marina Zvetaeva, Emily Dickinson, Serghei Esenin, Lucian Blaga, Mihai Eminescu etc. Spectacolul va avea loc joi, 24 noiembrie, de la ora 19.30, la Sala Studio a Operei Naţionale Bucureşti.

Spectacolul ”Stai să-ţi spun ceva, stai să-ţi cânt ceva...” face parte dintr-o serie de mai multe spectacole speciale organizate de Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” (SEOB) din cadrul Operei Naţionale Bucureşti, prin programul „Serile Muzicale ale Studioului” in parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (UNMB).

Actriţa Monica Mihăescu a debutat la Teatrul Naţional Timişoara în 1976, apoi a făcut parte din trupa Teatrului Mic din capitală. Activitatea sa artistică cuprinde roluri principale în spectacole jucate pe scene din toată ţara, participări la recitaluri, lansări de carte şi serate muzicale, colaborări la emisiuni de teatru şi poezie, lecturi radiofonice şi apariţii în filme realizate de tineri regizori precum Paul Negoescu sau Bobby Păunescu. A participat la proiecte internaţionale precum „With love from Nicolae” de Lyn Coghlan, coproducţie între Teatrul Old Vic din Bristol şi Teatrul Dramatic din Constanţa şi a înregistrat la Radio Macedonia din Skopjie un CD în limba aromână cu versuri din opera poetului Dina Cuvata. A efectuat, în plus, numeroase traduceri de piese de teatru pentru mai multe instituţii de cultură din România.

De peste două decenii, Monica Mihăescu desfăşoară o susţinută activitate pedagogică la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti unde predă Arta Actorului şi Mişcare Scenică pentru viitorii cântăreţi de operă. A obţinut doctoratul în teorie şi estetică teatrală în 2008 şi este în prezent conferenţiar universitar. În cadrul Departamentului Canto şi Arte muzicale participă la realizarea producţiilor artistice ale universităţii, contribuind la spectacole UNMB precum „La Traviata” de G. Verdi, „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, „Alcina” de G.F. Händel ş.a.

Şerban Dimitrie Soreanu a absolvit Liceul „George Enescu” din Bucureşti şi Conservatorul “Ciprian Porumbescu”, ca şef de promoţie, în 1972. Din acel an până în prezent face parte din Corpul Universitar al Facultăţii de Interpretare Muzicală, în calitate de profesor doctor (titlu obţinut în 1993).

Activitatea sa artistică cuprinde numeroase recitaluri şi concerte în România, Franţa, Italia, Germania, Polonia precum şi înregistrări pentru Societatea Română de Radiodifuziune şi Electrecord. Din 2005 a susţinut recitaluri de pian-improvizaţie în ţară şi la Wroclaw (Polonia). Repertoriul abordat de Şerban-Dimitrie Soreanu este extrem de bogat, de la baroc până în contemporaneitate. Sfera sa de activitate cuprinde şi domeniul cercetare şi comunicare în muzică, prin susţinerea unui ciclu de eseuri radiofonice cu titlul „Magia comunicării” (la Radio România Cultural, între anii 1994 şi 2002), precum şi a conferinţelor desfăşurate sub genericul „Muzică şi Comunicare” la Tulcea (din 2005). De asemenea, este autorul volumelor „Johannes Brahms – Muzică de cameră cu pian” (Editura Muzicală, Bucureşti, 1990) şi „Rigoare şi Inefabil„ (Editura Universităţii Naţionale de Muzică, Bucureşti, 2005). Din anul 2000, cariera pedagogică a însemnat pentru Şerban Soreanu şi calitatea de conducător de doctorat, având până acum peste 40 de teze de stilistică interpretativă realizate sub coordonarea sa.

Programul “Serile Muzicale ale Studioului” continuă la Opera Naţională Bucureşti şi cu alte evenimente speciale precum: „Seară Wagner” (recital dedicat marelui compozitor Richard Wagner, joi, 8 decembrie, ora 19.30), „Iisus se naşte” (recital de colinde şi muzică sacră, miercuri, 14 decembrie, ora 19.30) şi „Seară de Crăciun” cu Felicia Filip (miercuri, 21 decembrie, ora 19.30), informeaza comunicatul Studioului Experimental de Opera si Balet “Ludovic Spiess”.