Compozitorul si violonistul francez de origine romana Vladimir Cosma, in varsta de 71 de ani, autorul unor celebre coloane sonore de filme, s-a declarat emotionat sa-si regaseasca tara natala, unde va canta pentru prima oara dupa 50 de ani de absenta, joi si vineri, scrie AFP.

"De la sosirea mea la Bucuresti, am impresia ca visez, ca am plonjat intr-o alta viata", a declarat, in romana, muzicianul, care a primit titlul de doctor honoris causa al Universitatii de Muzica din Bucuresti.

"Acest titlu este pentru mine un cadou personal care mi-a mers direct la inima, dar si un semnal trimis de Romania catre Franta, doua tari legate de o prietenie puternica si aceeasi sensibilitate culturala", a adaugat el.

Evocand inceputul carierei sale, muzicianul recompensat cu doua premii Cesar si un premiu Cannes a povestit unul dintre primele sale concerte, dat la varsta de 8 ani, cand a fost acompaniat la pian de tatal sau, Teodor Cosma.

Cu acea ocazie, atunci cand un profesor foarte exigent i-a reprosat ca isi lasa emotiile sa se vada atunci cand canta la vioara, a inteles ca "muzica este arta generozitatii".

"Muzica este precum dragostea, nu poti sa faci totul singur, ai nevoie de un partener, care este publicul", a explicat el.

Vladimir Cosma (nascut in aprilie 1940) a evocat apoi plecarea sa din Romania, in 1962, la varsta de 22 de ani, "din motive familiale, si nu politice", chiar daca in 1957-1958 fusese exclus de la Conservator de liderii comunisti ai epocii, deoarece muzica sa era considerata "decadenta".

"Primii ani de emigratie au fost foarte dificili, nu aveam decat vioara mea pentru a-mi castiga existenta", povesteste el.

Si de a adauga, in fata studentilor la muzica: "Nu trebuie sa uitati niciodata originea voastra spirituala si culturala".

Autor a sute de coloane sonore pentru filme, Cosma a evocat primul sau succes international, "Marele blond cu un pantof negru", o creatie originala "inspirata de muzica pe care o purta in suflet din copilarie".

Interpretata de virtuosul naiului Gheorghe Zamfir, aceasta tema a antrenat o "renastere a folklorului romanesc" care a invadat deodata posturile franceze de radio.

Pentru cele doua concerte la Ateneul roman, intitulate "Concert de autor", in compania Orchestrei simfonice si a Corului filarmonicii George Enescu, Vladimir Cosma a ales creatii din ultimii 15 ani, opera, jazz si muzica de film.