Expozitia "Praga prin obiectivul Politiei Secrete" gazduita de Institutul Cultural Roman, va fi vernisata joi, 17 noiembrie 2011. Pe langa prezerntarea expozitiei evenimentul include proiectia filmului Pouta (Strânsoarea), regia Radim Špaček, si discutiile-panel Viata într-un regim totalitar si Cum facem fată trecutului.

Expozitie de fotografie la ICRFoto: ICR

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, de la ora 13.00, invitatii Ana Blandiana, Pavel Seifter (Republica Cehă) si Bretter Zoltan (Ungaria) vor împărtăsi, în cadrul discutiei panel Viata într-un regim totalitar, experientele proprii în care au fost „subiect“ de interes pentru politia secretă. Discutia va fi moderată de Oana-Valentina Suciu (Institutul Cultural Român). Vojtěch Ripka (USTR, Republica Cehă), Dragoş Petrescu (CNSAS) si Clara Mareş (IICCMER) vor discuta, de la ora 15.30, pornind de la întrebarea Cum facem fată trecutului. Adrian Cioflâncă (IICCMER, România) va modera dezbaterea despre relevanta trecutului pentru realitatea socială si politică actuală. Discutiile se vor desfăsura în limba engleză (cu traducere simultană în limba română).

Expozitia „Praga prin obiectivul politiei secrete“, vernisată la ora 18.00, prezintă activitatea Directiei de urmărire a Securitătii statului (StB). Vrând-nevrând, militarii care au lucrat la directia de urmarire din cadrul politiei politice comuniste au reusit să surprindă, pe langă persoanele urmărite, si imaginea orasului Praga în anii ‘70 si ‘80 ai secolului XX. Expozitia, deschisă până pe 5 decembrie 2011, a fost pregatită de Institutul pentru studiul regimurilor totalitare, în colaborare cu Arhiva Departamentului Securitătii.

Desi fotografiile au fost facute de catre autori manati de setea de putere, de dominare asupra semenilor lor, ele reprezinta portretul cel mai fidel al realitătii din Cehoslovacia în anii 70-80, portret de o neobisnuită valoare artistică. Pozele lor sunt un material documentar exceptional care scoate la iveala multe detalii dintr-o Praga normalizată, care altfel ar fi fost neglijate de autori. Materialul prezentat nu işi propune ca obiectiv schimbarea istoriei fotografiei documentare cehe. Nu combate mărturiile despre epoca de normalizare depuse de Jindřich Štreit, Dana Kyndrová, Viktor Kolář, Jaroslav Kučera, Jaromír Čejka, Markéta Luskačová sau Zdeněk Lhoták, dar adaugă la ele o contributie importantă si de nepretuit.

De la ora 19.00, va fi proiectat filmul Pouta (Strânsoarea). Regizată de Radim Spacek, productia a fost declarată cel mai bun film ceh din 2010, fiind premiat şi pentru cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, cea mai bună imagine şi cel mai bun personaj masculin. Actiunea, plasată în Cehoslovacia anului 1982, îl are în centru pe Antonin, membru al politiei secrete. Plin de o furie surdă, epuizat si plictisit si de serviciul său si de viata de familie, devine obsedat de Klara, o fată pe care nu are nicio sansă s-o câstige. Filmul este subtitrat în limba engleză.

Program detaliat:

13.00 - 15.00 : Discutie panel: Viata într-un regim totalitar

- Ana Blandiana (România)

- Pavel Seifter (Republica Cehă)

- Bretter Zoltan (Ungaria)

Moderator Oana-Valentina Suciu (Institutul Cultural Român)

Participantii la discutia panel vor împărtăti publicului experientele proprii, în care au fost “subiect” de interes pentru politia secretă. Cum le-a influentat acest lucru viata, care erau metodele folosite de politia secreta în Cehoslovacia, Ungaria sau România? Care sunt dilemele cu care ne confruntăm într-un regim totalitar?

15.00 – 15.30 : pauză de cafea

15.30 – 17.30 : Discutie panel: Cum facem față trecutului

- Vojtěch Ripka (USTR, Republica Cehă)

- Dragoş Petrescu (CNSAS, România)

- Clara Mareş (IICCMER, România)

Moderator Adrian Cioflâncă (IICCMER, România)

La mai bine de 20 de ani după căderea comunismului a apărut o nouă generatie care nu are niciun fel de amintire personală despre regimul comunist. Trecutul nu foarte îndepărtat devine subiectul a diferite interpretări. Ce anume suntem predispusi să ne amintim si ce anume să uităm? Cum facem fată trecutului si cât de relevant este acesta pentru realitatea socială si politică actuală? Vor încerca să răspundă la aceste întrebări specialisti din Cehia si România, membri ai unor institutii oficiale.

18.00 – 18.30 Deschiderea oficială a expozitiei „Praga prin obiectivul politiei secrete“, urmată de un bufet găzduit de ICR

19.00 : Proiectia filmului „Pouta“ (Strânsoarea), regia Radim Špaček, cel mai bun film al anului 2010

Limba: Engleză (traduceri simultane în limba română)

Expozitia va fi deschisă spre vizitare până la data de 5 decembrie 2011.

Evenimentul este organizat de Centrul Ceh din Bucuresti si Institutul pentru studiul regimurilor totalitare, Cehia .

Accesul publicului este liber, precizeaza comunicatul ICR

.