1000 de antreprenori, lideri, vizionari si activisti s-au adunat, din peste 10 tari, pentru a impartasi din ideile si experienta lor. Indiferent in ce domeniu activeaza (arta, business, stiinta, sport) vietile vorbitorilor de la TEDx Bucharest 2011 au un numitor comun: aventura. Povestile lor sunt marturia unor vise asumate, urmate si indeplinite.

TEDx Bucharest 2011Foto: Hotnews

Fiecare vorbitor invitat la TEDx Bucharest a sustinut in fata publicului cate un discurs de 18 minute, cu "idei care merita impartasite". De la 10 dimineata pana la 19.30, cele 1000 de persoane prezente in sala au avut ocazia sa asculte povestile unor personaje precum Dumitru Popescu, Horia Colibasanu, Joe Liske, Toma Coconea, Alexis Bonte, Ionut Florea & Ana Hogas, Cristian Lascu, Gerry Hadden, Vlad Grigorescu, Steven D'Souza, Christian Busch, Alex Rotaru, Edmund Batley, Mru Patel, Dan Perjovski, Paramongols, Feliks Vainik, Cristian Pascu, Kobi Levi, Sasha si Florian. ​​Evenimentul a fost moderat de Teo si Bassam Gemayel.

Dumitru Popescu

De ce nu se democratizeaza spatiul cosmic? Este intrebarea pe care Dumitru Popescu (34 de ani), creatorul programului spatial privat romanesc si presedintele Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica, a adresat-o publicului. Daca in alte tari se practica deja turismul spatial, nici Romania nu este cu mult mai prejos. Echipa ARCA a creat nava supersonica IAR 111 Excelsior, conceputa pentru zboruri in spatiu, inclusiv pentru turismul spatial. Aparatul este construit la Ramnicu-Valcea. Constructia navei poate fi urmarita, pas cu pas, pe internet in serialul ARCA: Drumul spre supersonic. Tot aici poate fi vizionat si un film care prezinta istoria ARCA.

Horia Colibasanu

"Fiecare om care are un hobby este un om interesant", crede Horia Colibasanu (34 de ani), medic stomatolog si alpinist, fiind primul roman care a ajuns pe varfurile K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m) si Annapurna (8.091 m). Serpasii si tuburile de oxigen sunt echivalentul a ceea ce in sport se numeste dopaj, din acest motiv Horia Colibasanu prefera sa nu recurga la aceste ajutoare in ascensiunile sale pe munte. Are un program intens de antrenament (vezi video), pe care il imbina cu profesia sa: stomatologia. Ce au in comun muntele si stomatologia? Cu mult umor, Horia Colibasanu a prezentat la TEDx Bucharest cateva asemanari ce tin, in special, de echipament (ex. surubul de munte, care ajuta la ancorarea alpinistului in peretele de gheata si implantul folosit in stomatologie, care "ancoreaza zambete"). "Nu facem alpinism pentru adrenalina. Nu poti avea adrenalina timp de doua luni, atat cat dureaza o expeditie. Facem asta pentru aventura. V-ati gandit vreodata care a fost prima dumneavoastra aventura?" Pentru viitorul apropiat, Horia Colibasanu intentioneaza sa deschida o ruta noua in muntii Himalaya.

Cristian Lascu

"Sunt un mare chiulangiu, care a incercat tot timpul sa evite munca. De 35 de ani sunt intr-o continua vacanta", motiv pentru care Cristian Lascu, speolog, fotograf de pesteri si redactor-sef al revistei National Geographic Romania nu si-a luat niciodata concediu, pentru ca asta l-ar fi indepartat de pasiunea lui: speologia. La TEDx Bucharest, Cristian Lascu a prezentat o colectie de fotografii impresionante realizate in pesteri din Romania, dar si din afara tarii. Cei nefamiliarizati cu acest domeniu au avut ocazia sa inteleaga pericolele pe care le presupun scufundarile speologice, cum se realizeaza fotografiile in pestera, in conditii de luminozitate scazuta(se utilizeaza cat mai putin blitzurile - "less light, more sight"), despre descoperirea singurului ecosistem din lume care traieste fara lumina solara (pestera Movilei, Dobrogea), despre cele mai vechi picturi paleolitice din Europa Centrala (Pestera Coliboaia, Bihor), precum si multe alte povesti scoase la suprafata din lumea subterana. Imediat dupa descoperirea pesterii Movilei, Cristian Lascu a fost cautat de cercetatorii de la NASA, care eliberasera un model teoretic dupa care viata ar putea fi gasita pe alte corpuri ceresti, precum planeta Marte, nu la suprafata, unde conditiile sunt vitrege, ci in mici pesteri vulcanice, unde exista hidrogen sulfurat si alte substante,"ca la Movile". "Primul om care va vedea o fiinta extraterestra va fi, cu siguranta, un speolog", a concluzionat Cristian Lascu discursul sau de la TEDx Bucharest.

Toma Coconea

Participantii editiei TEDx Bucharest din acest an au decoperit, alaturi de Toma Coconea (34 de ani), ca limitele corpului uman sunt, intr-adevar, mult mai indepartate decat credem. In 1999, Toma Coconea, campion national la zbor cu parapanta, avea o dorinta de nestramutat, aceea de a zbura in ziua eclipsei, cand soarele urma sa dispara de pe cer. Desi era internat in spital cu bazinul fracturat si mainile rupte, Toma Coconea a reusit sa scape de sub supravegherea medicilor, si-a infasurat bazinul cu un cearceaf si a pornit catre cabana de la care urma sa porneasca zborul. In apropierea spitalului a gasit un cal, pe care l-a incalecat, desi nu avea sa, tinandu-se de coama animalului. Prietenii l-au ajutat sa se fixeze intre curelele parapantei si sa realizeze manevrele de lansare. Pentru ca cei prezenti in sala sa se convinga de voina aproape inumana a lui Toma Coconea acesta a mai povestit un episod al participarii sale la concursul Red Bull X-Alpes, cea mai dura competitie de adventure din lume, unde s-a clasat pe locul doi. La un moment dat, a ajuns, echipat necorespunzator si pe timp de noapte, pe un ghetar. A intrat in hipotermie. "Am fost pe punctul de a adormi. Aveam moartea asigurata in felul acesta, asa ca toata noaptea am facut genoflexiuni, ca sa imi fac sangele sa se miste. Am luat chiar si o piatra cu care mi-am spart capul, ca sa fiu sigur ca nu adorm. Aveam in mana un aparat cu un buton, pe care daca il declansam, venea dupa mine un elicopter, dar asta insemna sa si abandonez cursa. Pana la urma am spart aparatul cu o piatra, ca sa nu fiu tentat sa ma retrag", povesteste Toma Coconea. Competitia a presus parcurgerea (in zbor, in alergare sau mers, escalada) a unei distante de 864 km, prin munti, de la Salzburg pana la Monaco.

Joe Liske

Joe Liske, astronom in cadrul Observatorului European de Sud (ESO) din Garching, Germania, a prezentat la TEDx Bucharest proiectul pentru care isi dedica majoritatea timpului: The European Extremely Large Telescope. "Cand stati seara in curtea casei si priviti stelele, aveti impresia ca acestea stralucesc. In realitate, turbulentele din atmosfera dau impresia stralucirii stelelor. Desi creeaza un fenomen romantic, aceste turbulente ne strica socotelile si ne impiedica sa observam cerul cu acuitate. Ne limiteaza cunoasterea despre univers, mai mult decat lipsa unui telescop urias", a explicat Joe Liske. Telescopul la care lucreaza va avea capacitatea de a reda o imagine clara a cerului, in ciuda turbulentelor din atmosfera. "Acest telescop ne va ajuta sa lucram ca si cum nu ar exista atmosfera. Practic, el va face ca stelele sa nu mai straluceasca", a conchis Joe Liskie.

Cristian Pascu

Are 30 de ani si o figura de copil. Este creatorul programului FlairBuilder, un instrument de prototipuri si wireframing pentru site-uri web, RIA si aplicatii pentru iPhone. A avut un vis mare, in urma caruia s-a concretizat o afacere mica. In cadrul TEDx Bucharest, Cristian Pascu a povestit cum a infiintat si dezvoltat propria afacere si s-a declarat mandru ca "dintr-o camera din estul Bucurestiului", a ajuns sa aiba clienti precum cativa giganti din industria IT.

Dan Perjovski

Artist, jurnalist si caricaturist, Dan Perjovski a prezentat la TEDxBucharest desenele sale despre comunism, consumerism, capitalism si despre lumea de dupa granita. Artistul a fost aplaudat de intreaga sala, iar publicul a ales sa se ridice in picioare pentru a-si manifesta admiratia fata de activitatea lui Dan Perjovski.

Despre TEDxBucharest

In spiritul “idei care merita impartasite”, TED a creat TEDx. TEDx este o platforma de evenimente locale, organizate independent, ce aduna oameni care sa impartaseasca o experienta tip TED. Evenimentul nostru se numeste TEDxBucharest, unde x = eveniment TED organizat independent. TEDxBucharest este un eveniment non-profit organizat voluntar de o echipa de tineri profesionisti.

Despre TED

TED este o organizatie non profit devotata ideilor care merita impartasite. A Inceput acum 25 de ani ca o conferinta de patru zile tinuta In California si a ajuns astazi o conferinta globala care anual invita liderii lumii sa-si prezinte ideile in 18 minute. Discursurile lor pot fi apoi accesate gratuit pe TED.com. Printre vorbitorii TED se numara si Bill Gates, Al Gore, Gane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Phillipe Stark, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende, Gordon Brown.