Cum s-au comportat public intelectualii romani in intervalul dintre 1930 -1950? Mereu atenti la glasul istoriei au balansat intre extreme, s-au inselat in evaluari, s-au adaptat - de multe ori atat de bine! - puterii, vremurilor, au cedat presiunilor ideologice sau au imbratisat doctrine pe care cu putin timp in urma le detestau. Putini au fost consecventi cu valorile si idealurile lor, putini au refuzat pana la urma adapostirea la umbra Puterii. In ultima sa carte "Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930 si 1950" (Humanitas, 2011) istoricul Lucian Boia scoate la iveala "omenescul" intelectualitatii romanesti in infruntarea ei cu schimbarile rapide de regimuri politice.

Lucian BoiaFoto: Hotnews

Intalnirea s-a incheiat. Multumim invitatului pentru raspunsurile sale. Urmareste mai jos un interviu video:

- In elita intelectuala din anii '30 exista mai multa efervescenta, decat acum.

- Cazul medicului Grigore T. Popa, o biografie pilduitoare a unui om care nu s-a lasat sedus de Putere.

- Intelectualii au fost inconsecventi pentru ca istoria a fost foarte inconsecventa. In zece ani s-au schimbat sapte regimuri politice.

- "Nu cred in intelectualul care face politica, cred in intelectualul care judeca politica si nu numai politica. Intelectualul ar trebui sa asigure jocul viu al ideilor, miscarea libera a ideilor intr-o societate"

- Despre Alexandru Rosetti, un personaj care apare in toate capitolele cartii si care a colaborat cu toate regimurile, dar care se salveaza prin opera sa.

- Intelectualii si Puterea, despre solutia pe care o gasise Radulescu-Motru care a trecut dintr-un partid intr-altul, tocmai pentru a nu fi absorbit de sistem.

- Despre regele Carol al II-lea si stradaniile sale in domeniul culturii si despre intelectualii care-i aduceau omagii