Dupa concerte sustinute la Festivalul Jazz a l'Ouest din Rennes, la Paris, Viena, Bad Ishl, Budapesta si Munchen, Elevation, unul dintre cele mai explozive grupuri de jazz, ajunge in Bucuresti pe scena ARCUB in aceasta toamna, duminica 13 noiembrie si in Targu Mures luni 14 Noiembrie.

Elevation QuartetFoto: Hotnews

Patru dintre cele mai marcante personalitati ale jazz-ului contemporan sunt reunite in grupul Elevation: Abraham Burton, Brad Jones, Derek Phillips si Lucian Ban creeaza o muzica ce reinventeaza idiomul, un flux sonor ce coboara din marea traditie a jazz-ului, dar se indreapta creativ spre viitor. Ei reprezinta noul jazz in forma sa cea mai spectaculoasa.

Numit de Todd Barkan, curator Lincoln Center "unul dintre cei mai mari saxofonisti tenori ai timpului nostru", Abraham Burton spune despre colaborarea cu Lucian Ban: "Muzica lui este printre cele mai creative pe care le-am cantat vreodata. Are multa emotie si traire, are si un ritm propriu interior, curge foarte bine, este foarte lirica."

La randul sau, Lucian Ban considera ca: "Intre mine si Abraham exista o chimie muzicala si umana cu totul particulara. El este unul dintre cei mai mari cunoscatori ai traditiei jazz-ului american si poseda un simt al melodiei uluitor, unic as spune intre muzicienii de jazz".

Muzica grupului Elevation - pe care in curand o vor putea asculta si bucurestenii - a fost apreciata de Time Out New York drept o mostra de "jazz post-bop care se indreapta spre avangarda fara sa piarda efervescenta swing-ului".

Despre muzicieni:

Lucian Ban este considerat de criticul de jazz Bruce Lee Gallanter "unul dintre cei mai talentati pianisti aparuti pe scena New York-ului in ultimul deceniu". Lucian Ban are deja 6 albume inregistrate sub nume propriu pentru case de discuri din Europa si Statele Unite fiind implicat in mai multe proiecte muzicale: Assymetry Quartet - alaturi de Jorge Sylvester (alto sax), Brad Jones (bass) and Derrek Phillips or Gene Jackson (drums), The Tuba Project impreuna cu foarte cunoscutul Bob Stewart la tuba si Alex Harding (bariton sax), Bruce Williams (alto sax) and Derrek Phillips (baterie) sau Romanian-American Jazz Suite, grup condus de Lucian impreuna cu saxifonistul Sam Newsome. Pianistul roman impreuna cu basistul John Hebert a prezentat proiectul Enesco Re-Imagined, proiect aclamat de critici in toata lumea, prezentat si la Bucuresti.

Abraham Burton deja considerat unul dintre marii saxofonisti ai jazz-ului ultimelor decenii a colaborat in cariera sa de pana acum cu legende precum Jackie Mclean, Art Taylor, Jimmie Smith, sau Wynton Marsalis. A explodat pe scena jazz-ului la inceputul anilor 90' cu o serie de albume sub nume propriu pentru cunoscutul label German Enja Records, albume care i-au adus rapid elogiile presei de jazz si nu numai ( New York Times, Jazz Times, DownBeat, etc) si o cariera concertisctica la toate Festivalurile de prestigiu din lume. A aparut ca sideman pe mai mult de 40 de albume alaturi de muzicieni ca Joe Lovano, Dave Liebman, Antonio Hart, Jimmy Smith, Brandford Marsalis, Ron Carter, Mark Turner, Christian McBride. Unul dintre cele mai spectaculoase grupuri din ultimul timp consta in grupul pe care l-a alcatuit impreuna cu celebrii bateristii Nasheet Waits si Eric McPherson, impreuna cu care a crescut, in Greenwich Village - un adevarat "trio extravaganza", cum a fost numit de presa de specialitate. Interesant este ca atat Nasheet Waits cat si Eric McPherson au facut parte de-a lungul timpului, in diferite formule, din grupul Elevation condus de pianistul Lucian Ban.

Brad Jones a avut in cariera sa unele dintre cele mai ilustre colaborari muzicale: a inregistrat cu Elvin Jones, Ornete Coleman, Elvis Costello si Marc Ribot (impreuna cu care a castigat un Grammy penru Cel mai bun album de muzica latino - grupul Los Cubanos Postizos). Jones este considerat unul dintre marii contrabasisti de jazz ai momentului.

Derek Philips este considerat un muzician de o extraordinara versatilitate. El este unic prin aceea ca a colaborat atat cu mari nume din avangarda muzicala - de la Vijay Iyer la Greg Osby si Jason Moran - cat si cu personalitati celebre ale muzicii mainstream, precum Norah Jones sau Charlie Hunter.

Extraordinarul grup american Elevation a sustinut de-a lungul anilor nenumarate concerte in lume in Franta, Austria, Belgia, Germania, Olanda, dezvoltand un repertoriu ce s-a rafinat in timp, devenind un material ce impresioneaza prin originalitate si cucereste audienta prin incredibila creativitate a celor ce il alcatuiesc.

Evenimentul a fost posibil cu sprijinul ARCUB care este producatorul concertului de la Bucuresti.

Sponsor media: Hotnews.ro. Traver sponsor:Magic Holiday

Biletele se gasesc la casa de bilete a ARCUB (strada Batiste, nr.14)