In perioada 3-6 octombrie 2011 se desfăsoară a treia editie a Festivalului de literatură Tanpinar (Turcia), eveniment organizat de Agentia literară Kalem, cu sprijinul institutelor culturale străine din Istanbul si a unor prestigioase edituri.

Ceremonia de deschidere va avea loc duminică, 2 octombrie a..c. la Ciragan Palace Kempinski si se va bucura de participarea ministrul turc al culturii, Ertugrul Gunay, evenimentul beneficiind de altfel de o largă mediatizare. Tema de anul acesta a festivalului care poartă numele faimosului scriitor turc Ahmed Hamdi Tanpinar (1901-1962) este ,,Orasul si mâncarea”. La festival participă 54 de scriitori din 13 tări, împărtiti între lecturi, dezbateri si întâlniri cu studentii. În fiecare seară a festivalului vor avea loc cine literare la un binecunoscut restaurant din centrul cultural al Istanbulului, Beyoglu, cu participarea tuturor autorilor din festival.

România va fi reprezentată în festival de scriitorii Gabriela Adamesteanu si Mircea Dinescu. Cu această ocazie va fi lansată în limba turcă la pretigioasa editura Yapi ve Kredi prima carte din seria de autor Gabriela Adamesteanu, Dimineata pierdută. Gabriela Adamesteanu va participa la două lecturi, cu studentii de la Isik Nisantasi si în sala de conferinte Cezayir. Mircea Dinescu va lansa volumul de poezii “Femeile din secolul trecut” joi, 6 octombrie a.c., la sediul ICR Istanbul - eveniment în colaborare cu asociatia diasporei române din Istanbul si va participa în festival la întâlniri si dezbateri cu studenti si scriitori.

Ca rezultat al colaborarării de patru ani dintre ICR Istanbul si Agentia literară Kalem, în cadrul festivalului va fi distribuită gratuit o brosură cuprinzând un studiu introductiv privind literatura română contemporană realizat de criticul Paul Cernat si traduceri de fragmente din autori români contemporani în limba turcă, traduceri realizate în cadrul Atelierului de traducere organizat de ICR Istanbul în luna aprilie, transmite ICR Istanbul.