Spectacolul coregrafic superGabriela, produs al Fundatiei Gabriela Tudor, va fi prezentat de coregraful Cosmin Manolescu la cea de-a 14-a editie a Seoul International Dance Festival 2011. Festivalul, organizat de Comitetul International al Dansului - CID UNESCO din Coreea de Sud, este unul din cele mai importante evenimente de profil din Asia. Cosmin Manolescu este Invitat al festivalului în cadrul unui program special dedicat dansului contemporan din Estul Europei, si in afara spectacolul superGabriela va sustine o prezentare video despre scena de dans contemporan din România si din tarile balcanice.

Spectacolul superGabriela - foto Lucian SpatariuFoto: Compania Paradis Serial

Seoul International Dance Festival 2011se desfasoara în perioada 3-7 octombrie 2011 iar participarea lui Cosmin Manolescu în cadrul festivalului este sprijinita finanicar de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir, principalul program de finantare ce sustine prezenta constantă a artistilor români la festivaluri din străinătate.

superGabriela este un “tulburător, frumos si straniu” solo coregrafic despre dragoste si durere, dedicat Gabrielei Tudor (www.gabrielatudor.ro). Piesa este creată si interpretată de Cosmin Manolescu, fiind o productie a Fundatiei Gabriela Tudor / Compania Paradis Serial, realizată cu sprijinul financiar al Centrului National al Dansului, Administratiei Fondului Cultural National si al Institutului Cultural Român/Programul Cantemir. superGabriela este versiunea adaptată pentru un singur interpret a spectacolului SUPERSOMETHING, care a reprezentat ultima colaborare artistică între coregraful Cosmin Manolescu si managerul Gabriela Tudor. Premiera piesei a avut loc pe scena teatrului PS 122 din New York în noiembrie 2010, spectacolul fiind bine primit de presa americană, care i-a acordat un spatiu important, avînd cronici atît în “The New York Times”, cît si pe blogurile de specialitate dedicate dansului. Spectacolul va fi prezentat la Seoul în data de 7 octombrie.

Tot în cadrul festivalului SIDance 2011, Cosmin Manolescu va face o prezentare video despre dansul contemporan din România în data de 6 octombrie în cadrul întîlnirii anuale a Academiei Criticilor de Dans din Coreea, la care vor participa o serie coregrafi si critici de dans din Asia. Prezentarea video face parte dintr-un ciclu de video-conferinte initiat în 2002 de Cosmin Manolescu si îsi propune cresterea vizibilitatii dansului contemporan românesc pe scena internatională. Pe durata vizitei, coregraful român va avea întîlniri cu diferiti artisti, manageri si organizatii de dans asiatice în vederea demarării unui proiect important de colaborare româno-asiatică în anul 2013.

Vizita la Seoul va fi urmată de premiera unui nou spectacol de dans contemporan ce va fi realizat de Cosmin Manolescu în luna noiembrie în colaborare cu coregrafa sud-coreană HeJin Jang si coregrafa italiană Gabriella Maiorino, stabilită la Amsterdam. Sub titlul AVAILABLE, spectoculul va avea premiera în noiembrie la Bucuresti si Cluj-Napoca, în cadrul festivalului Temps d’Images.

Cosmin Manolescu este coregraf, performer si manager cultural. Este director executiv al Fundatiei Gabriela Tudor si al Asociatiei ArtistNe(s)t – Reteaua Centrelor de Rezidentă pentru Artisti in Romania – retea fondată de Gabriela Tudor în 2006. Spectacolele sale au fost prezentate cu succes în importante festivaluri si teatre de dans din Amsterdam, Barcelona, Bassano del Grappa, Beirut, Bremen, Bucuresti, Dublin, Florenta, Liverpool, Lyon, New York, San Diego, Paris, Porto, Roma, Rotterdam etc. În 2005 Societatea Autorilor si Compozitorilor Dramatici din Paris îi acordă premiul „Nouveau Talent Choregraphie” pentru spectacolul „Paradis Serial” si proiectul „Don't Ask the Blond”. În prezent Cosmin Manolescu conduce programul european de mobilitate si schimburi artistice “E-Motional Bodies & Cities” realizat în parteneriat cu organizatii de dans din Cipru, Letonia, Irlanda, Turcia si Marea Britanie. Împreună cu Gabriela Tudor a avut un rol major în dezvoltarea dansului contemporan în Romania si în crearea Centrului National al Dansului Bucuresti.