Germanul Manfred Stader, unul dintre maeştrii europeni ai picturii stradale tridimensionale, a dezvelit, duminică, la Bucureşti, cea mai recentă creaţie a sa, prima pictură 3D realizată în aer liber în România, anunta Agerpres. Pictura, având dimensiunile de 3 pe 5 metri, înfăţişează o groapă traversată de o bârnă pe care se află mai multe alimente, în planul adâncimii putând fi văzute reflexiile unei ape de un albastru marin. Lucrarea este amplasată la intersecţia dintre bulevardul Regina Maria şi bulevardul Libertăţii, în faţa rondului Coşbuc.

Foto:

"România, şi probabil Bucureştiul, este faimoasă pentru gropile pe care le are. M-am gândit să fac o groapă pentru că oamenilor le plac senzaţiile pe care le generează gropile mai cu seamă atunci când sunt adânci. Pictura este un simbol al optimismului, întrucât reprezintă o groapă traversată de o bârnă presărată cu bunătăţi. Ca să-i ajute pe oameni să fie mai curajoşi, să treacă peste groapă, asta a fost ideea din spatele acestei picturi. Oricât de mari ar fi pericolele, cei care cred în ei înşişi, nu se sperie şi îşi asumă riscul de a trece peste piedici, vor fi răsplătiţi pe măsură", a declarat Manfred Stader la conferinţa de presă organizată cu ocazia inaugurării picturii.

Despre pictura sa tridimensională, Stader a afirmat că este un stil pe care l-a perfecţionat ca autodidact, având la bază studii de artă plastică şi teorie a picturii făcute în Germania. El a completat precizând că în creaţiile sale foloseşte tehnica numită anamorfoză, prin care se creează perspectiva la nivelul picioarelor şi de aici iluzia adâncimii.

Manfred Stader a mai spus că prima 'gaură culturală' a realizat-o în urmă cu 25 de ani, după care a urmat o pauză de mai mulţi ani în privinţa 3D Street Art şi odată cu evoluţia internetului a revenit la acest stil în urmă cu şapte-opt ani. De atunci notorietatea sa a crescut exponenţial, artistul german realizând picturi tridimensionale stradale în mai multe oraşe (Hong Kong, Cape Town, Berlin, Los Angeles şi altele) de pe aproape toate continentele lumii, cu excepţia Australiei.

Legat de percepţia picturilor sale, Stader a spus că oamenii îi privesc opera cu interes, cei mai atraşi fiind asiaticii, în special japonezii şi chinezi, întrucât în aceste zone nu există o tradiţiei a picturii stradale tridimensionale.

Manfred Stader a mai precizat la conferinţa de presă că anual, în medie, realizează 20-30 de lucrări în formatul 3D Street Art. Artistul german a mai realizat o lucrare tridimensională în Bucureşti în urmă cu doi ani cu ocazia inuagurării unui complex comercial amplasat în Capitală.

Pictura realizată în aer liber la Bucureşti de pictorul german face parte dintr-un proiect cultural mai amplu al lanţului de magazine Profi, retailer comercial care în această perioadă marchează deschiderea magazinului cu numărul 100 în România.