​Au auzit tot mai multe povesti despre China. Si bune si rele. Unora le-a placut si s-ar mai intoarce oricand, altii in schimb nici nu vor sa mai auda de China. Ca sa nu se mai ia dupa impresiile altora, s-au hotarat sa-si construiasca propria poveste. Fotograful Serban Mestecaneanu, alaturi de sotia sa Delia, vor calatori o luna prin China. Din supramodernul Shanghai, pana in satele din provinciile sud-vestice, vor tine un jurnal de calatorie in timp real: fotografii si povesti din cea mai mare si mai misterioasa tara din lume. Prima oprire: Shanghai.

Mulanji in ShanghaiFoto: Serban Mestecaneanu

Ne-am pregatit singuri toata expeditia din China, am rezervat singuri hotelurile, biletele de avion si de tren, pana si traducatorii de care vom avea nevoie ca sa intelegem mai bine cultura locala. Pentru cei ce vor sa repete figura, vom scrie mai multe detalii pe parcurs. A durat cam 2 saptamani de agitatie pe Net si Skype cu China. dar a meritat din plin. Initial apelasem la o agentie care vinde pachete personalizate, care insa ne-au ajutat sa ne dam seama ca ne putem descurca si singuri, iar fara ei am redus costurile cu 50%.

Am aterizat la Shanghai si, primul lucru dupa ce am coborat din avion, a fost sa ne repezim sa cumparam niste yuani, ca sa avem cu ce plati taxiul pana la hotel. Dupa ce am luat bagajele si am trecut de control, am realizat ca schimbasem cu probabil cel mai prost curs din China. Noroc ca au fost doar 50$.

Odata cazati si improspatati, ne-am indreptat spre cel mai apropiat magazin Apple din zona, pentru a pune mana pe un iPad, pe care l-am luat cu 35% mai ieftin fata de Romania. Strada pe care se afla, si singura de altfel pe care am reusit s-o strabatem astazi in cele 3 ore petrecute prin oras, era plina de magazine, cu marci foarte cunoscute, atat de ceasuri si bijuterii cat si de haine. Oare or fi adevarate sau niste falsuri foarte bine facute?

Azi dimineata l-am intalnit pe Jiayu Hu, venit de ceva vreme din provincia Guanxi pe care o s-o vizitam si noi. Ce poti face cand esti unul dintre miile de chinezi veniti in Shanghai in cautare de o slujba mai buna, dar nu gasesti nimic pentru ca esti tanar, n-ai experienta si concurenta e mare?