Romania este pentru prima oara tara invitata de onoare la Targul International de Carte LIBER, cea mai importanta manifestare de profil din Spania, desfaşurat in acest an la Madrid in perioada 5-7 octombrie. La IFEMA, important spatiu expozitional din Madrid, Romania va avea un stand national de mari dimensiuni, cu o arhitectura aparte, organizat de ICR Madrid şi Centrul National al Cartii din cadul Institutului Cultural Roman.

Potrivit comunicatului ICR, la stand vor fi prezentate cele mai noi aparitii editoriale din Romania, marile succese literare de public si de critica, albume de arta si turistice, dar si cartile publicate in Spania in ultimii ani cu sprijinul ICR, prin programele de sustinere a traducerilor. Cu peste 40 de titluri aparute, Spania este in prezent tara europeana cu cele mai multe traduceri din literatura romana.

Institutul Cultural Roman de la Madrid organizeaza in perioada 26 septembrie – 9 octombrie o serie de evenimente care vor marca prezenta Romaniei la Feria del libro LIBER. Seria va culmina cu un concert extraordinar sustinut de Jordi Savall in sala Auditorio de la Caixa Forum (aflata pe artera principala a Madridului, vizavi de Muzeul Prado si dispunand de unul dintre cele mai performante sisteme de sonorizare din Spania). Programul include lucrari compuse de Dimitrie Cantemir, concertul fiind intitulat Dimitrie Cantemir, „Cartea muzicii” in dialog cu traditiile otomane, romanesti, armenesti si sefarde. Figura lui Dimitrie Cantemir ca una dintre figurile fondatoare ale culturii romane va fi abordata si de istoricul Stefan Lemny, care va sustine pe 3 octombrie, de la ora 19.00, la Biblioteca Nationala a Spaniei, o conferinta despre secolul al XVIII-lea romanesc. Biblioteca Nationala va gazdui, de asemenea, pe gardul exterior din Paseo de Recoletos, pe durata Targului de Carte, o expozitie de banda desenata romaneasca. La sediul ICR Madrid vor fi expuse ilustratii de povesti clasice si contemporane romanesti si va avea loc un atelier de desen, ambele evenimente fiind realizate impreuna cu Clubul Ilustratorilor din Romania si artisti tineri romani. Tot la sediul ICR Madrid va fi deschisa intre 1 si 8 octombrie o librarie temporara cu carti in limba romana, dar si lucrari in limba spaniola, de autori romani sau despre cultura, istoria, literatura romana.

Vor fi prezenti la LIBER scriitorii Ana Blandiana, Dan Lungu si Filip Florian, ale caror carti au fost recenzate si comentate elogios in Spania, dar şi trei scriitori inca netradusi, Adriana Babeti, Adrian Otoiu si Cezar Paul-Badescu. Cei sase scriitori vor fi prezenti la Circulo de Bellas Artes, unul dintre centrele culturale private cele mai importante din Europa, pe 6 si 7 octombrie. Discutiile din cele doua zile vor fi moderate de criticul literar Simona Sora. Pe 7 octombrie, la sfarsitul intalnirii, va avea loc decernarea premiului pentru eseu in limba spaniola dedicat Centenarului Cioran, premiu acordat de ICR. Castigatorul premiului in valoare de 2000 EUR va fi desemnat de un juriu prezidat de profesoara Eugenia Popeanga de la Universitatea Complutense.

La Madrid va fi prezent si Eginald Schlatner, scriitor roman de limba germana, autorul cartilor Cocosul decapitat si Manusi rosii, ambele publicate in Spania. La intalniri va participa, de asemenea, regizorul Radu Gabrea, autorul peliculei bazate pe romanul Manusi rosii. Evenimentele dedicate prezentarii scriitorului si a filmului vor avea loc la Goethe Institut pe 28 si 29 septembrie. Pe 26 septembrie, la Casa Sefarad, se va vorbi despre scriitorii romani de traditie evreiasca, despre Paul Celan, Mihail Sebastian, Max Blecher si va fi prezentat un documentar inedit despre Paul Celan. Prin aceste demersuri, ICR Madrid evidentiaza diversitatea etnica si lingvistica a literaturii din Romania, stimuland o privire plurala asupra fenomenului literar est-european.

Promovarea literaturii romane este una dintre principalele directii strategice ale ICR Madrid in acest an, declarat de Institut „Anul literaturii romane in Spania“. Prezenta Romaniei ca tara invitata a Targului de carte LIBER din Madrid va fi un prilej de largire a orizontului de receptare a culturii si a literaturii romane in spatiul iberic.