Doua expozitii romanesti din colectiile Muzeului National Brukenthal din Sibiu prezentate la Muzeul National din Gdansk

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 12 septembrie 2011, 14:28 Actualitate | Cultură

Schimb de expozitii Brukenthal - Gdańsk
Foto: ICR
Doua din colectiile Muzeului National Brukenthal, si anume, Titian, Veronese, da Messina. Capodopere ale picturii italiene şi Comorile Ardealului. Argintărie din colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, vor fi expuse în perioada 10 septembrie 2011 – 22 ianuarie 2012 în cadrul Secţiei de Artă Veche a Muzeului Naţional din Gdańsk.

Expoziţiile sunt rezultatul colaborării dintre cele două muzee, începută anul trecut, atunci când expoziţia Van Eyck - Memling - Brueghel. Capodopere ale picturii din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu a fost prezentată la Gdańsk. Prezenţa expoziţiei româneşti la Gdańsk a fost remarcată, ea primind o nominalizare la premiile evenimentelor muzeale „Sybilla” 2010 şi conducând chiar la o scrisoare admirativă a premierului polonez, care a vizitat expoziţia, către premierul român.

Expoziţia Titian, Veronese, da Messina. Capodopere ale picturii italiene din colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, cuprinzând 52 de tablouri şi 2 basoreliefuri ale maeştrilor italieni, va fi însoţită de un program de evenimente ştiinţifice şi educaţionale, care cuprinde mai multe prelegeri susţinute de critici şi istorici de artă polonezi, precum şi activităţi dedicate copiilor şi tinerilor.

Vernisajul expozitiei a avut loc în data de 10 septembrie 2011, în prezenţa directorului Muzeului Naţional din Gdańsk, Wojciech Bonisławski, şi a directorului Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, informeaza ICR Varsovia. În cadrul acestui program, Alexandru Sonoc, directorul Galeriilor de Artă ale Muzeului Naţional Brukenthal, a fost invitat la Gdańsk să susţină o serie de prezentări.

Tot în cadrul expoziţiei va fi lansat albumul bilingv polono-englez Titian, Veronese, da Messina. Masterpieces of painting from the Collections of the Brukenthal National Museum of Sibiu, Romania, care a obţinut finanţare prin programul „Publishing Romania”, derulat de Centrul Naţional al Cărţii.

Cea de-a doua expoziţie, Comorile Ardealului. Argintărie din colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, cuprinzând în principal obiecte de cult din secolele XIV-XVI, este prima prezentare, la o asemenea scară, a lucrărilor orfevrierilor transilvăneni în Polonia şi o bună ocazie de cunoaştere şi comparaţie a creaţiilor din Transilvania şi din Prusia, regiuni dominate de aceeaşi influenţă germană.

Cele două instituţii muzeale din România şi Polonia îşi doresc să continue colaborarea şi în 2012, prin schimburi de expoziţii importante, iar Institutul Cultural Român de la Varşovia şi-a anunţat sprijinul şi participarea la aceste acţiuni comune valoroase, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.


Citeste mai multe despre   
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

179 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri