​Vaccinarea împotriva COVID-19 s-a mutat exclusiv în cabinetele medicilor de familie de la 1 iulie, odată cu desființarea ultimelor centre de vaccinare. Au însă medicii de familie condiții pentru a păstra vaccinurile la temperatura optimă în cabinetele lor?

Vaccinare împotriva COVID-19Foto: AGERPRES

La ce temperatură sunt păstrate vaccinurile în cabinetele medicilor de familie

Medicii de familie nu au, în cele mai multe cazuri, în cabinetele lor, condiții pentru a păstra vaccinurile congelate. Practic, la ei vaccinurile ajung decongelate și pot fi păstrate timp de 30 de zile la frigider, la temperatura de 2-8 grade Celsius. După cele 30 de zile la temperatură de frigider, vaccinurile care au rămas, eventual, nefolosite, sunt aruncate, au explicat medicii de familie consultați de HotNews.ro.

De asemenea, este bine de știut că vaccinurile COVID-19 sunt multidoză - ele vin în flacoane de câte 5, 6 sau 10 doze. Odată vaccinat un pacient, restul dozelor trebuie consumate în 6 ore, iar în caz contrar, sunt de asemenea aruncate.

Medicii de familie spun că este puțin probabil să aibă doi sau mai mulți pacienți programați la vaccinare în decurs de 6 ore, având în vedere interesul scăzut din ultima perioadă, și cu atât mai puțin 5, 6 sau 10 pacienți, astfel că se așteaptă ca o mare parte dintre dozele de vaccin să fie aruncate.

Mărul discordiei: medicii de familie riscă să plătească din buzunar vaccinurile care se pierd

Un Ordin al Ministerului Sănătății care a intrat în vigoare la data de 1 aprilie prevede că medicii de familie riscă să plătească din buzunar vaccinurile, dacă un sfert dintre dozele ajunse în cabinetele lor rămân nefolosite sau expiră. Până acum, dozele de vaccin pierdute în centrele de vaccinare nu au fost imputate nimănui.

O mare parte dintre medicii de familie sunt nemulțumiți de această prevedere, despre care spun că îi descurajează să se implice în campania de vaccinare împotriva COVID-19. Mai ales că ei nu sunt obligați să administreze vaccinuri împotriva COVID-19 în cabinetele lor, ci pot face acest lucru doar dacă vor. Practic, vaccinul împotriva COVID-19 nu este disponibil în toate cabinetele de medicină de familie, ci doar în o parte dintre acestea - este vorba despre medicii de familie care au decis să se implice în campania de vaccinare împotriva COVID-19.

Pe data de 11 iulie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța, într-o conferință de presă organizată la sediul ministerului, că Ordinul de ministru din luna aprilie va fi modificat, iar medicii de familie vor plăti din buzunar vaccinurile COVID-19 care rămân nefolosite sau expiră în cabinetele lor doar dacă pierderile ajung la 50% din numărul total de doze. Ministerul Sănătății lucrează la un Ordin în acest sens, a precizat ministrul Alexandru Rafila.

Unde te poți vaccina împotriva COVID-19

Vaccinarea împotriva COVID-19 nu este posibilă în cabinetele tuturor medicilor de familie, ci doar în ale acelora care și-au dorit să se implice în campania de vaccinare.

În cazul în care vaccinul nu este disponibil în cabinetul medicului tău de familie, te poți vaccina în orice alt cabinet.

Lista cabinetelor de medicină de familie care vaccinează împotriva COVID-19 este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății (click aici pentru lista completă).

Citește și: