Este puțin probabil ca Ungaria să recurgă la vaccinul rus împotriva noului coronavirus, având în vedere capacitățile limitate de producție pentru Sputnik V, a declarat duminică premierul ungar Viktor Orban, criticând totodată abordarea Uniunii Europene cu privire la achiziționarea de vaccinuri, potrivit AFP.

Viktor OrbanFoto: YVES HERMAN / AFP / Profimedia

Obișnuit cu tensiunile cu Bruxelles-ul, Orban a trimis experți pentru a monitoriza dezvoltarea vaccinului în Rusia și China și a primit probe din vaccinul rus Sputnik V.

"Știm că vaccinul rusesc este bun, dar nu este suficient și probabil că nu va fi suficient în viitor, având în vedere capacitățile limitate de producție", a spus Orban duminică într-un interviu la radioul public maghiar.

Comparativ cu Sputnik V, „China (vaccinul) este mai promițătoare, se pare că va fi disponibil mai devreme și în cantități mai mari”, a spus premierul.

"În mod ideal, veți putea alege dacă doriți să vă vaccinați cu un vaccin occidental sau cu un vaccin chinezesc", a adăugat el.

În noiembrie, Ungaria s-a lăudat că este prima țară europeană care a primit probe de testare a vaccinului rusesc.

Comisia Europeană a emis apoi un avertisment la Budapesta, reamintind că „un vaccin ar putea obține autorizația de introducere pe piață numai după un studiu aprofundat” de către autoritatea de reglementare, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Experții occidentali și ruși și-au exprimat îngrijorarea cu privire la Sputnik V, dezvoltat cu sprijinul aparatului de stat și autorizat în Rusia în timpul verii, chiar înainte de studii clinice la scară largă.

Comunitatea internațională, în special Occidentul, a văzut în această mișcare dorința Moscovei de a-și extinde influența în lume.

Viktor Orban a mai spus duminică că „nu este mulțumit de ritmul” de achiziție a vaccinului de către Uniunea Europeană.

„Au existat producători ale căror produse erau disponibile mai devreme în Canada, Marea Britanie și Israel decât de exemplu în UE”, a regretat el.

„Dar este treaba Bruxelles-ului, ei se ocupă de el”, a adăugat el.

"Ne ocupăm de rețeaua de contact din Est, deoarece Bruxelles nu o face", a spus el.