​Prima campanie de testare pentru coronavirus prin RT-PCR declanșată de primarul Capitalei, Gabriela Firea, este "un non-sens din punct de vedere epidemiologic și medical, în primul rând pentru că selectarea celor testați este făcută foarte greșit", afirmă Vlad Mixich, expert în politici de sănătate. "E ca și cum ai vrea să afli cât de mult le plac bucureștenilor cireșele și pentru asta te-ai duce sâmbătă seara la teatru și te-ai apuca să-i cauți pe toți cei din sală în buzunare să vezi dacă au venit la teatru cu cireșe", explică Vlad Mixich.

Vlad MixichFoto: AGERPRES

El adaugă că banii investiți în această campanie "ar putea fi mult mai inteligent folosiți - de exemplu pentru testarea țintită în categoriile profesionale mai expuse".

Vlad Mixich face referire și la cea de-a doua campanie de testare anunțată de Gabriela Firea, testarea pentru anticorpi coronavirus sau așa-numitele teste rapide, despre care spune că este "de-a dreptul o gogomănie. Toată comunitatea științifică știe că testele respective încă dau rateuri mari: un procent mare dintre cei testați vor fi eronat identificați ca pozitivi sau negativi. Tocmai de aceea în spate trebuie să existe o metodologie științifică care să pondereze aceste erori, iar eșantionul de oameni testați trebuie ales cu mare atenție".

Vlad Mixich mai spune că Gabriela Firea a mințit atunci când a afirmat că "eșantionarea celor testați a fost făcută de specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică" (sursa: videoul publicat de pagina de FB a Gabrielei Firea, secunda 12).

În acest timp, șeful specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică afirmă că "Nu există niciun eșantion calculat de INSP pentru Primăria Capitalei. Nu știu ce spune doamna primar Firea." (Dr. Adriana Pistol, declarație pentru Europa Liberă).

"M-aș fi bucurat ca Primăria București sau orice altă primărie din țară să deruleze campanii de testare. Dar acestea trebuie făcute cum trebuie, căci altfel se risipesc bani, timp, resurse umane și materiale prețioase și se profită cinic de speranțele oamenilor. Cele de mai sus sunt fapte obiective și ele există și vor exista indiferente la simpatiile sau antipatiile noastre. În rest, fiecare gândește și judecă cum poate, unii închid ochii și gura, iar alții nu", este concluzia lui Vlad Mixich.

Vlad Mixich este expert în politici de sănătate, membru în conducerea Alianței Europene pentru Sănătate Publică și președintele Observatorului Român de Sănătate, ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate. Observatorul Român de Sănătate s-a implicat pro bono într-o campanie de informare desfășurată alături de Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență, de la debutul epidemiei de coronavirus în România.