Cat de departe pot merge cinismul, frivolitatea si iresponsabilitatea actualilor guvernanti ai Romaniei? Stateam azi de vorba cu un jurnalist occidental si ii povesteam despre declaratiile in cascada ale celor care par sa fie decisi sa fractureze pana la iremediabil relatiile Romaniei cu UE. Omului nu-i venea sa creada, i se parea ca vorbim despre Belarus sau Venezuela. Lukasenko si Chavez, spre a nu mai vorbi de Putin, acestia sunt idolii reali ai premierului Ponta. Iata ca plagiatorul aflat in fruntea Guvernului Romaniei nu oboseste. Ii place la nebunie sa se joace de-a legile. Pune in pericol, alaturi de celalalt piroman politic, amicul lui Gigi Becali, chiar statutul Romaniei ca stat de drept. Deci, ca stat european. Ce-i pasa lui ca Revolutia din 1989 avea ca deziderat suprem intoarcerea in Europa? Privirile sale se indreapta spre Est, spre zonele “democratiei dirijate” (Rusia) si ale autoritarismului partocratic (China).

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

A anuntat acum ca se gandeste serios sa modifice Constitutia. Cititi articolul lui Dan Tapalaga de pe HotNews si veti vedea in ce consta oroarea. Sigur, revizuirile sunt normale, dar ele necesita reflectii profunde, studii temeinice si mai ales o dezbatere reala. Sunt convins ca Ponta n-a citit cartea marelui politolog, regretatul Ralf Dahrendorf, despre revolutiile din 1989. Ar fi aflat acolo unele lucruri esentiale despre ceea ce numim politica constitutionala. Reinventarea politicului nu inseamna schilodirea ori mimarea democratiei. Dimpotriva, institutiile democratice, inca fragile, trebui protejate impotriva atacurilor autoritariste si populiste.

Discipolul lui Iliescu vrea sa revina la Constitutia acestuia. Sa aboleasca zece ani de constitutionalism democratic in numele unui majoritarism parlamentar pe care pariaza nesabuit. Il agaseaza separarea puterilor, vrea sa o anihileze cat mai curand. Asemeni lui Ceausescu, nu vrea sa raspunda decat in fata “Marii Adunari Nationale”, a unui Parlament complet docil, anexat hegemoniei useliste.

citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro