La sfarsitul lunii mai a acestui an clasa politica si presa din Romania au condamnat aproape unanim initiativa unor politicieni unguri de la Budapesta care infierbantati de ultra-nationalism doreau reinhumarea ramasitelor unui fascist maghiar pe teritoriul Romaniei. Era vorba de o tentativa de export ideologic extremist. Nu aceeasi fermitate se manifesta insa cand este vorba extremistii autohtoni care au bineinteles agende politice similare, desigur romanesti si nu maghiare. Principiul foarte indoielnic « fascistii nostrii sunt mai buni decat fascistii lor » este aplicat cu larghete de aceeasi clasa politica si mass media din Romania. La 23 de ani de la caderea regimului comunist, lideri extremisti actioneaza nestingherit in Romania, iar factorii responsabili evita cel mai adesea orice masura profilactica contra lor. Pe langa clasa politica si presa, si justitia are un rol in aceasta situatie penibila.

Radu IoanidFoto: HotNews.ro

Fostul versificator al cuplului Ceusescu, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor care a incercat sa ne invete ca avem nevoie de « executii pe stadioane », ca « America este o colonie a Israelului », si ca trebuie sa iubim pe Sadam Hussein si pe Slobodan Milosevic, continua sa reverse ura sa patologica contra ungurilor, evreilor si romilor. Recent el a negat din nou, a nu stiu cata oara, existenta Holocaustului in Romania iar prin alter-ego-ul sau Alcibiade ne-a informat ca « …asta a devenit Premiul Nobel, cel puţin de la sfîrşitul celui de-al II-lea război mondial încoace: o afacere evreiască. Ce vor să demonstreze aceşti botezaţi cu briciul?! … » . Vulgar si violent Gigi Becali, liderul PNG ne-a promis ca si legionarii pe care ii admira deschis « o tara ca soarele sfant de pe cer ». El ne binecuvanteaza cu iesirile sale antimaghiare, anti-Roma, antisemite, homofobe si misogine. Ca si Vadim Tudor afiseaza prin vorbe si fapte un dispret suveran fata de legile Romaniei care nu-i convin si nu-l privesc.

Daca in general in Europa extrema dreapta este izolata, o parte a establishment-ului politic romanesc ii ajuta pe acesti demagogi sa obtina si sa mentina o aura de respectabilitate. Acest lucru nu este surprinzator, de prea multe ori retorica populista cu tente ultranationaliste se regaseste si la partidele politice romanesti mainstream. Daca in legatura cu Vadim Tudor consensul pe coridoarele puterii si opozitiei de la Bucuresti este ca autointitulatul tribun este « terminat politic» nu aceleasi interpretare a avut in legatura cu Gigi Becali conducerea PNL si in general USL care l-au admis cu o larghete sinucigasa pe listele lor parlamentare. Sa nu uitam aici nici PDL-ul care a conlucrat de minune cu PNG la nivelul Consiliului General al Primariei Capitalei. In plus prea multi jurnalisti romani, avizi de rating ieftin, cinici sau pur si simplu inculti politic invita pe acesti indivizi pe platourile lor de televiziune sau la talk show-urile lor. Deseori acesti lideri extremisti sunt lasati sa domine discutia fara sa li se dea nici o replica. Sunt uitate agresiunile fizice si verbale suferite de confratii din presa. Si mai ales este ignorat pericolul pe care acesti indivizi ii reprezinta pentru democratia din Romania.

Justitia romana a luat unele decizii importante, definitive si irevocabile in materie de extremism cum ar fi cele in care a respins tentativa de reabilitare a membrilor guvernului Horia Sima sau ce mai recenta in care a refuzat acordarea de repartii morale si materiale unor fosti legionari definind Miscarea Legionara ca fiind « nationalist fascista » si « antisemita ». Totusi ea manifesta a miopie excesiva care frizeaza imunitatea cand este vorba de indivizi ca Vadim Tudor sau Becali. Inregistrat de camere de luat vederi. Vadim Tudor, injura public in mod suburban si bruscheaza executori judecatoresti si politisti in exercitiul functiunii sfidand autoritatile statului. Becali care este si el un mare maestru al insultelor publice de joasa speta a agresat fizic a jumatate de duzina de jurnalisti. Corneliu Vadim Tudor negat repetat existenta Holocaustului din Romania, actiune pedepsita conform articolului 6a a Legii 107 din aprilie 2006, care lege prevede pentru aceasta infractiune o pedeapsa de 5 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi. Gigi Becali informeaza public ca a aruncat argumentarea CNCD privind persoana sa “..in cosul de la WC, acolo unde se duc toate hartiile de la Discriminare.” Nici unul nici altul din acesti lideri extremisti nu pare sa fi suferit vreodata consecintele actiunilor lor scandaloase.

Citeste tot articolul pe Contributors.ro