Actualul Partid National Liberal este o caricatura penibila a ceea ce inseamna traditia liberalismului romanesc. Deveniti argatii lui Felix, nimic nu-i indreptateste pe Crin Antonescu, Relu Fenechiu, Puiu Hasotti, Eugen Nicolaescu si alti baroni ai acestei formatiuni antifrastic numita nationala si liberala, sa invoce o mostenire morala si politica pe care au reusit sa o profaneze fara urma de jena. Dar, ca si cum faza intaia a rinocerizarii, alianta cu Iliescu-Geoana-Ponta si cu Felix, n-ar fi fost suficienta, trebuia sa vina si faza urmatoare, becalizarea. La ora actuala, gruparea antonesciana bajocoreste pe fata toate valorile liberale. Crin Antonescu comite o enorma impietate spunand ca familia Bratianu a facut compromisuri asemanatoare cu ale sale. Nu, domnule Antonescu, familia Bratianu nu s-a coborat in pestera, nu a dansat la circ, nu a patut palma cu securistii, cu politrucii bolsevici, cu clovnii de balci, cu plagiatorii mitomani si cu demagogii iresponsabili. Incetati sa palmuiti istoria Romaniei, domnule Antonescu!

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

In decembrie 2009, l-am asemuit pe Crin Antonescu cu Gh. Tatarescu. Amicul meu Toader Paleologu mi-a reprosat acest lucru si avea dreptate. Nu, personajul caudillist in zdrente pe care il numesc El Crin nu este omul care, sub teribile vremi, a facut compromisuri pe care noi le putem regreta, dar care nu erau nicicum rezultatul unei optiuni valorice libere. Va rog, domnule profesor de istorie Crin Antonescu, puneti frau avalansei de minciuni pe care le debitati despre istoria liberalismului din Romania. Domnule Crin Antonescu, Dinu Bratianu a murit in puscarie pentru ca a crezut intr-o Romanie cinstita, toleranta si democratica. In anii razbooiului, cand dictatorul Ion Antonescu organiza Holocaustul in Romania, Dinu Bratianu a protestat, nu a fraternizat cu xenofobia deliranta si asasina. Nu-i mai invocati pe bratieni pentru a va acoperi turpitudinile!

Am regasit astazi textul articolului meu din 9 ianuarie 2011 aparut aici, pe “Contributors”, in momentul in care am decis sa returnez Premiul Bratianu al PNL. Ma bucur ca am facut-o atunci, neasteptand urmatoarele momente de prostitutie ale unei echipe de impostori politici. Stiam ca vor veni, dar nu ma asteptam sa se ajunga pana la ceea ce traim in aceste zile, la ceea ce putem numi abisul nesimtirii.

Din ratiuni pe care le-am explicat in articolul despre “Samanismul peronist”, privesc alianta dintre actualul PNL si PC drept o capitulare a lui Crin Antonescu si a colegilor sai in raport cu un partid-televiziune cu certe radacini si afinitati in zone pe care le consider responsabile pentru dezastrul tarii in veacul douazeci si in acest veac. Mai mult, formarea iminenta a unei “Aliante de Stanga-Dreapta” care sa includa si PSD-ul condus de Victor Ponta, anuleaza, din punctul meu de vedere, credibilitatea actualei conduceri PNL din perspectiva autenticelor valori liberale.

Un premiu il defineste si pe cel care il confera, dar si pe acela care il accepta. Am fost extrem de onorat in 2001 cand mi s-a acordat aceasta distinctie. Nu cred ca mai exista vreo ratiune ca eu sa figurez printre cei premiati cata vreme conducerea actuala a PNL, fara vreo sfidare, fara vreo contestare profunda, intr-o buimacitoare unanimitate, a decis sa fraternizeze cu formatiuni care au boicotat decomunizarea tarii si s-au opus vehement condamnarii dictaturii comuniste din Romania. Marturisesc ca acest gest de renuntare al un premiu atat de prestigios in clipa cand l-am primit ma costa sentimental si intelectual. A nu-l face ar insemna sa ma fac vinovat de complicitate cu travestiul si impostura.

La data de 14 mai 2001 primeam din partea PNL, cu semnatura presedintelui din epoca, Valeriu Stoica, un mesaj in care mi se scria:

“Partidul National Liberal confera anual Premiul ‘Ion I. C. Bratianu’ personalitatilor care, fara a fi membre PNL, au contribuit constant si eficient la afirmarea valorilor liberale in societatea romaneasca. Am onoarea si bucuria sa va anunt ca jurul alcatuit din Dl. acad. Constantin Balaceanu Stolnici, presedinte; Dl acad. Stefan Augustin Doinas, Dl Neagu Djuvara, Dl Alexandru Paleologu si dl Valeriu Stoica, membri, a hotarat cu unanimitate de voturi ca Domnia Voastra sa fiti laureatul din acest an al Premiului ‘Ion I. C. Bratianu’. Prin activitatea Dvs editoriala si pedagogica ati contribuit decisiv la punerea bazelor politologiei romanesti si la configurarea si aprofundarea in societatea romaneasca post-comunista a unui sistem axiologic in centrul caruia se situeaza drepturile cetateanului, libera concurenta, economia de piata, denuntarea oricarei forme de discriminare. Fara studiile politice comparate purtand marca Vladimir Tismaneanu, sensurile tranzitiei romanesti ar fi fost mult mai greu de descifrat, iar drumul ideilor liberale, mai dificil”.

Citeste tot articolul si comenteaza pe contributors.ro