Traim vremuri interesante pentru industria gazului, in Romania si in Europa. Datorita crizei (“datorita” caci e in un lucru pozitiv pentru industia gazului ca energia regenerabila a devenit mai putin rentabila) si din cauza implementarii pachetelor legislative la nivel european si national (“din cauza” caci multe industrii prefera sa aiba parte de cat mai putina reglementare) lucrurile de reaseaza in industria de profil. Mai intervine totodata, in Europa in general, dar si in Romania in special, o batalie “fratricida” intre gazul “traditional” (al carui principal exponent e Moscova, prin Gazprom) si cel de sist (al carui principal fan e Washingtonul – cu varii companii, in Romania prioritara fiind Chevron). In acelasi timp, in plan intern, va fi interesant de monitorizat efectul noii legi a energiei, in termeni de preturi (scumpite, in ciuda scopului declarat al legii) dar si de consecinte asupra pietei. Daca, in general, interesul consumatorului e legat de pret si cam atat, poate fi util de vazut in ce directie merge jocul european al energiei -componenta gaz-, din care Romania, indiferent ca vrea sau nu, face parte.

Radu MagdinFoto: Arhiva personala

Daca de departe cel mai fascinant joc al momentului e actiunea Bruxellesului vizavi de Gazprom, e de observat ca o soarta mai nesigura, desi mai discreta putin, o are gazul de sist.

Europa vrea sa dea o lectie Moscovei, via Gazprom, ca regulile europene trebuie respectate. E mesajul (re)transmis acum cateva zile de comisarul german, Oettinger, la Vilnius (detalii disponibile aici). Daca e o chestiune de principiu, de pret sau de semnal politic, ramane de vazut. Cert e ca nici Kremlinul nu a ramas cuminte in banca sa, reactionand legislativ, rapid, pentru protejarea companiilor sale strategice (companii, majoritatea detinatoare de resurse, care trebuie sa obtina aprobarea guvernamentala inainte sa trimita informatii autoritatilor straine). Totodata, ambasadorul rus la UE, Chizhov, a aratat, diplomatic, pisica unui “razboi al gazelor” Bruxellesului. In paralel cu mesajul tare de la Moscova, compania si-a declarat dorinta de o coopera cu autoritatile europene, pe modelul bad cop-good cop. E interesant de observat ca Medvedev al Gazpromului a reiterat planurile companiei de a-si dubla capacitatea de stocare subterana in Europa (Gazprom are deja 2.6 miliarde de metri cubi la Haidach, in Austria). De altfel, mesajul acesta e transmis periodic de companie, ca sa nu uite nimeni de el, inclusiv tarile de tranzit, posibil dispensabile in viitor.

Daca tot vorbim de stocare, Gazprom s-a aratat in­te­­resat de constructia de depozite subterane de gaze in Romania, tara a carei capacitate de stocare poate asigura alimentarea intregului continent (detalii aici – propunerea de atunci venind, potrivit companiei rusesti, din partea partii romane). O alta stire este utila in context, pentru a sublinia ca Romania este clar importanta, caci altfel nu s-ar deranja “oamenii”sa ceara prin Comisia Europeana implementarea a doua conventii vizand punerea la dispozitie a capacitatii maxime disponibile pe conductele de gaz pe teritoriul tarii noastre. Relevant totodata e ca Gazprom incepe sa joace in industrii conexe, parandinteresat de Oltchim (azi, joi 20 septembrie, e termenul de depunere a ofertelor).

Romania e atractiva, alaturi de Polonia, si pentru “fratele sist” al gazului. Aici insa compania americana Chevron are la randul sau inca niste chestiuni de rezolvat. E important un plan convingator, dincolo de atractiile gazului de sist , caci in Europa nu va fi la fel de usor ca in SUA. Franta si Germania se arata reticente, doar Estul Europei pare a fi destinatia boom-ului de profil. O decizie in Romania se asteapta dupa alegerile parlamentare (ca si in cazul Rosia Montana), dar ea nu poate fi fundamental diferita de situatia macro la nivel european, unde se transmit deocamdata semnale mixte (expresia lobby-urilor concurente e, de exemplu, ca nu se pun de acord, Comisia de industrie cu cea de Mediu a Parlamentului European, fiecare adoptand saptamana aceasta cate un raport cu mesaje divergente).

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro