Fie ca lumina să vină în România de la Răsărit ! Ce surpriză sau ce pas înapoi!

Catherine DurandinFoto: Arhiva personala

La începutul anilor 1990, Facultatea de Istorie din București a organizat un seminar care propunea o analiză critică a stereotipurilor și manipulărilor făcute de propaganda comunistă. Lucian Boia si alți istorici au propus o relectură a manipulărilor întreprinse de limbajul totalitar și naționalist al comuniștilor. Au fost niște texte extraordinare! Unul dintre ele vorbea despre propaganda “luminii care vine de la Răsărit”… Rezultatele acestor seminarii au fost publicate într-un număr mic de exemplare… dar au ajuns la Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale din Paris, unde sunt profesoară. Am cumpărat această publicație de la magazinul Facultății de Istorie în 1993.

Îmi permit să adaug un “detaliu”: înainte de 1989, lucrările de propagandă, de exemplu texte despre etnogeneza poporului român, erau distribuite la Institutul de Limbi Orientale din Paris de către Ambasada României! Am lucrat pe aceste texte ca și cum ar fi fost niște studii de caz!

Aceste relecturi ale propagandei comuniste – Lumina care vine de la Răsărit – au tot circulat de mai bine de 20 de ani: prin reviste, cărți, emisiuni de televiziune, seminarii și, în 2006, sub președinția lui T. Băsescu, a avut loc condamnarea crimelor comunismului! În mod cert, lumina nu venise de la Răsărit…

Est/Vest : în ce sens?

Nu-mi vine să cred că o țară europeană membră a UE, aliată a Statelor Unite și membră activă a NATO, folosește un limbaj din perioada războiului rece! Răsăritul rus înseamnă astăzi Putin președinte, jurnaliști din opoziție urmăriți și uneori lichidați, plus cele trei fete un pic prea obraznice din Pussy Riot, judecate si condamnate la trei ani de inchisoare! Cu multă vreme în urmă, Serge Gainsbourg a cântat în Franța o Marseilleză jignitoare fără să fie arestat! Cei care nu au suportat acestă îndrăzneală au făcut gălăgie, dar după o vreme au învățat să oprească radioul când îl auzeau pe Gainsbourg…

Cine ar putea să își imagineze că alegătorii români își doresc instaurarea unui regim de tip Putin la București??? Este adevărat că Putin este unul dintre cei mai bogați oameni din lume…

Și atunci, dacă Estul nu este un model sau un pol de atracție, de ce ar fi Vestul o sperietoare???

Nimic nu e magic în Vest pe timp de criză! Dar există căutarea unui echilibru al instituțiilor, căutarea unei ieșiri din recesiunea economică și căutarea unei lupte împotriva discriminărilor… Și respectul alternanței la putere – ceea ce presupune uneori, pe termen scurt, o perioadă de coabitare și de negocieri… Care sunt complicate.

Să vorbim și despre Uniunea Europeana, construită din nevoia de pace a țărilor membre, în ciuda amintirilor grele lăsate de război — de ce USL-ul o transformă într-o caricatură? UE nu ar fi decât niște șefi odioși, de la Barroso la Reding și la săraca Ashton, care vorbește mai puțin, niște șefi determinați să umilească partenerul român, membru al UE?

Niște mici tirani europeni (ale căror roluri politicienii USL, jurnaliștii si analiștii politici pretind că le cunosc foarte bine) ar fi decis – dar de ce??? – să trateze România ca și când ar fi o colonie!

Această caricatură este neconvingătoare, dar tragică: România are membrii ei în Parlamentul European, iar vocea lor are la fel de multă importanță ca a oricărui alt reprezentant din țările membre. Nu există niciun diktat de la mini tiranii europeni care ar fi împotriva Bucureștiului – și întreb încă o dată, de ce ar fi? Dacă românii nu sunt de acord sau dacă bulgarii nu sunt, de ce ar fi responsabilă UE? Mai puțini cetățeni români înseamnă mai puțini reprezentanți la Bruxelles!

Această logică a reprezentării în Parlament în funcție de populație nu ține de o politică a comunicării ci pur și simplu de viață… Și de tendința demografică…

Un scriitor străin, un istoric nu are niciun sfat de dat. Dar observarea faptelor și analiza derivelor de limbaj țin de domeniul lui… Pentru că vorbim cu toții la Bruxelles!!!

Un istoric francez, european, occidental, liber să se exprime și fără “subvenții” găsește bizară ideea că ostilitatea ar veni dinspre Vest și că lumina ar veni dinspre Răsărit.

Într-un cântec franțuzesc Barbara zice că “Timpul pierdut nu se mai întoarce.” Ne dă de gândit.

La Facultatea de Istorie din București s-a ținut încă din 1990/1991 un excelent seminar despre deconstrucția propagandei comuniste elementare, urmat de numeroase reflecții care au dus la condamnarea crimelor comunismului în timpul președinției lui Băsescu.

Dar în 2012, lumina ne vine iarăși dinspre Răsărit, prin intermediul mass mediei și al tandemului Crin, Ponta, Iliescu, etc…

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro