Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat sambata, la cea de-a 63-a sesiune anuala a Adunarii Parlamentare a NATO, ca este ilegal sa se decida cu privire la fragmentarea unei tari fara negocieri cu guvernul si cu statul acelei tari, facand referire la situatiile din Kosovo, Catalonia sau Kurdistan.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Pozitia noastra cu privire la situatia din Kosovo, Metohia, ceea ce este valabil si pentru Catalonia si pentru Kurdistan, pozitia noastra este una de principiu. Consideram ca este ilegal sa se decida cu privire la fragmentarea unei tari fara negocieri cu guvernul si cu statul care este practic singura organizare care reprezinta structurarea unei tari. Prin urmare noi ramanem fideli acestei pozitii indiferent ce se intampla in alte parti ale Europei sau ale lumii si speram foarte mult ca ceilalti parteneri UE si din alte organizatii vor intelege ca este o pozitie de principiu, de principii pe care o respectam daca vrem sa respectam integral prevederile Dreptului international", a precizat ministrul de Externe, relateaza Agerpres.

Teodor Melescanu considera ca solutia cea mai buna in problema Balcanilor de Vest o reprezinta aderarea la Uniunea Europeana si chiar la NATO.

"(...) Din punctul nostru de vedere, lucrurile au evoluat pozitiv in ultima luna in toata regiunea Balcanilor de Vest. Mai sunt cateva probleme, dar se pare ca lucrurile se refera la gasirea de solutii, decat la certuri intre noi. Una dintre problemele cheie care a influentat evolutia a fost dialogul dintre Serbia si Kosovo. Credem ca solutia cea mai buna, cea mai buna oferta pe care o putem face in privinta Balcanilor de Vest este sa adere la UE si daca doreste si la NATO. Este singura modalitatea de a rezolva problemele intr-o regiune care este confruntata cu multe probleme. Nu vad niciun viitor pentru Balcanii de Vest decat sa faca parte din familia europeana si cea euroatlantica. Cred ca este una dintre prioritatile cele mai importante.(...) In ceea ce priveste Bosnia-Hertegovina, cred ca merita o sansa aceasta tara cu probleme mostenite din evolutiile istorice. (...) Cred ca trebuie sa oferim Bosniei-Hertegovina cel putin o deschidere foarte clara in ceea ce priveste aderarea la UE si sa fie incepute negocierile de aderarea la UE pentru ca aceasta poate sa fi o forma de incurajare foarte puternica ca sa se ajunga la un acord comun in interiorul Bosniei-Hertegovina intre comunitatile sale. Nu cred ca lucrurile sunt simple, nu cred ca lucrurile se vor petrece foarte repede, dar este singura sansa pentru Balcanii de Vest in ansamblu", a spus demnitarul.