Organizatia Mozilla, care a creat Firefox, a anuntat miercuri ca isi amplifica eforturile pentru a limita fenomenul "fake news", considerat o problema fundamentala pentru viitorul internetului, scrie AFP.

Logo FirefoxFoto: Mozilla

Intr-un comunicat, ONG-ul a anuntat lansarea "Mozilla Information Trust Initiative" (MITI), descrisa drept o "mobilizare completa pentru a prezerva credibilitatea si sanatatea Internetului" si pentru a "combate poluarea informatiei online cu 'stiri false'", care "reduc transparenta si seamana semintele discordiei, mineaza increderea si participarea si afecteaza beneficiile web-ului pentru toti".

Acest program se bazeaza pe initiativele deja lansate de ONG si va lua mai multe forme: tehnologice (precum modulele externe pentru Firefox) dezvoltate in parteneriat cu presa, resurse educative online, programe de cercetare (in special cu universitatea americana Stanford), conferinte si forumuri etc.

"Discutam cu redactii, universitati, societati tehnologice si toate organizatiile cu care Mozilla lucreaza deja" si "speram sa anuntam alte parteneriate pana la finalul anului", a declarat Katharina Borchert, directoare pentru inovare la Mozilla.

Concret, in ce priveste presa, organizatia incearca sa incheie noi parteneriate cu redactiile pentru a crea produse, precum proiectul Coral, un ansamblu de soft-uri conceput cu New York Times si Washington Post, care ajuta la instaurarea unei increderi reciproce intre ziaristi, cititorii lor si marele public.

Mozilla este o organizatie non-profit a carei misiune este ca Internetul sa ramana "sanatos, deschis si accesibil tuturor", principii aplicate in special prin intermediul navigatorului Firefox.