Cresterea economica peste potential, cu accente pe consum, nu se bazeaza pe creditare, iar ciclul financiar este in prezent decuplat de cel economic, a declarat miercuri, potrivit Agerpres, Liviu Voinea, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intr-o conferinta organizata de Coface.

Liviu Voinea, viceguvernator BNRFoto: Hotnews

"Ciclul financiar este in prezent partial decuplat de ciclul economic, a ramas usor in urma sa. Nu este o caracteristica doar a Romaniei si intotdeauna dupa o criza financiara urmeaza reluarea ciclului financiar. Cu alte cuvinte, cresterea economica peste potential, cu accente pe consum, nu se bazeaza pe creditare. Nu as spune ca este lipsita de creditare, ci ca nu se bazeaza pe ea", a spus Voinea.

El a reamintit ca BNR a asigurat si asigura stabilitatea preturilor, stabilitatea financiara si cea a cursului de schimb.

"BNR a redus dobanda de politica monetara de peste 20 de ori ca numar de decizii incepand cu anul 2009, de la 10% la 1,75%", a precizat viceguvernatorul BNR.

In perioada ianuarie-martie 2017, Romania a avut cel mai puternic ritm de crestere economica din UE, gratie unui avans de 5,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut.