Fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Berca le-a spus judecatorilor de la instanta suprema, in dosarul in care este judecat pentru trafic de influenta, ca lucrarile de constructie la scoala din comuna bacaoana Ardeoani au fost facute de o firma care a fost platita ilegal, in urma unui ordin de ministru din 2014, semnat de Liviu Dragnea cand era ministru al Dezvoltarii Regionale si tinut secret, nepublicat in Monitorul Oficial, scrie news.ro.

Gabriel BercaFoto: AGERPRES

In declaratia data joi in fata judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Gabriel Berca a spus ca omul de afaceri Viorel Rusu, a carei firma a facut lucrarile de constructie la scoala din comuna Ardeoani, a indus in eroare procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, precizand ca plata pentru acele lucrari s-a facut in urma unei ilegalitati a lui Liviu Dragnea.

"Rusu Viorel a indus in eroare organele de ancheta. Acea scoala a fost platita nu prin hotarare de Guvern ci prin ordin al ministrului Dezvoltarii Regionale din 2014, ordin semnat de Liviu Dragnea si trecut la secret, nepublicat in Monitorul Oficial. Nu poti folosi fondul de rezerva al Guvernului pentru o lucrare veche. Ultima plata alocata prin ordinul 2209 din 2014 s-a facut la 12 decembrie 2014, iar HG 1169 a fost data in 30 decembrie 2014, cand banii erau deja cheltuiti, pentru a fi acoperita nelegalitate comisa prin ordinul de ministru", le-a spus Berca judecatorilor.

Fostul ministru a mai spus ca lucrarile au fost supraevaluate, ajungand la 450 de euro pentru un metru patrat, la o suprafata construita de 3.000 de metri patrati.

Berca a aratat ca stie din relatarile colegilor de partid ca omul de afaceri Viorel Rusu a fost sponsor al PDL Bacau, dar ca acesta a incetat sa mai finanteze partidul cand a devenit el presedinte al organizatiei Bacau.

Intrebat de procurorul DNA cine a platit materialele electorale tiparite la tipografia omului de afaceri Laurentiu Ganea, Berca a spus ca primii candidati de pe liste isi plateau campania.

"Primii sase candidati de la Consiliul Local si Consiliul Judetean au depus cate 150 de milioane de lei vechi in contul PDL Bacau si de acolo si-au platit materialele promotionale. Pentru ceilalti candidati de pe liste a platit Laurentiu Ganea", a precizat Berca.

Fostul ministru a mai aratat ca, in perioada 2009-2010, Primaria din Ardeoani avea noua contracte de lucrari cu firma lui Viorel Rusu.

"In toate litigiile primariei cu Rusu, institutia nu si-a facut apararea si nu a formulat cai de atac. Primarul a incheiat un act aditional, in august 2010, la contractual de construire a scolii, fara sa aiba sursa de finantare. A doua a zi, Rusu a dat primaria in judecata, iar in octombrie a executat silit institutia", a adaugat Berca.

El a respins afirmatiile lui Viorel Rusu potrivit carora i-a promis ajutor pentru plata lucrarilor de constructie efectuate la scoala din Ardeoani.

"Desi Rusu sustine ca i-am facut promisiuni de ajutor pentru finantarea constructiei scolii inca din aprilie 2010, acest lucru nu este adevarat, deoarece pe atunci eram independent, plecasem din PNL si imi pregateam intrarea in alt partid. In 2010 am devenit membru PDL si m-am ocupat de organizarea alegerilor de la Bacau", a mai spus Berca.

Instanta a stabilit urmatorul termen de judecata pentru 13 aprilie.

In martie 2016, Curtea de Apel Bacau i-a condamnat pe fostul ministru de Interne Gabriel Berca la trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si pe fostul deputat Mihai Banu la trei ani si sase luni de inchisoare, dupa ce acestia ar fi primit bani de la omul de afaceri Viorel Rusu, pentru a interveni pe langa membri ai Guvernului sa aloce o suma de bani catre Primaria Ardeoani din judetul Bacau, cu care Rusu avea contracte pentru executarea unor lucrari de constructie. In acelasi dosar a fost condamnat si fiul lui Mihai Banu, Lucian, la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta.

Instanta a dispus atunci confiscarea a cate 92.500 de euro de la cei doi fosti demnitari, precum si a sumei de 150.000 de lei de la Lucian Banu.

Decizia a fost contestata la instanta suprema, care va da o sentinta definitiva in acest dosar.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediullui Mihai Banu, a pretins si primit, atat pentru el cat si pentru partidul din care facea parte, de la omul de afaceri Viorel Rusu, in mai multe transe, suma totala de 185.000 e euro, pentru ca, in calitate de senator si presedinte al organizatiei judetene Bacau a unui partid politic, sa-si foloseasca influenta personala pe langa membri ai Guvernului, in vederea alocarii unei sume de bani catre Primaria Ardeoani din judetul Bacau.

In schimbul acestor bani, afirmau procurorii DNA, Berca urma sa intervina pe langa membri ai Guvernului, prin folosirea influentei personale, pentru a aloca 5,6 milioane de lei Primariei Ardeoani. Suma ce urma sa fie alocata reprezenta contravaloarea lucrarilor executate de societatea de constructii detinuta de Viorel Rusu.

In aceeasi perioada, Mihai Banu a pretins si primit, in mai multe transe, tot de la Viorel Rusu, 220.000 de euro, atat pentru el, cat si pentru Berca si pentru partidul din care faceau parte.

"Din cei 220.000 euro, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, beneficiind de complicitatea fiului sau, Banu Lucian, suma de 150.000 lei a fost remisa de catre omul de afaceri, sub pretextul achizitionarii unui teren de la o persoana indicata de Banu Mihai. Astfel, la data de 11 august 2010, intre persoana respectiva, in calitate de promitent-vanzator si firma omului de afaceri, in calitate de promitent-cumparator, s-a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren arabil in suprafata de 10.000 mp, situat in extravilanul unei comune, pretul vanzarii fiind stabilit la suma de 150.000 lei", se mai arata in rechizitoriul DNA.