Comisia Europeana prezinta pentru prima data un raport privind modul in care se aplica aceasta Carta evidentiind faptul ca aceasta este inteleasa adeseori gresit. Mai mult, 72% dintre europeni cred ca nu sunt bine informati in ceea ce priveste Carta, iar circa 75% dintre scrisorile care reclamau incalcari ale Cartei acestea nu se incadrau in domeniul de aplicare al dreptului comunitar. Raportul este structurat in sase capitole care reflecta cele sase titluri ale Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene: Demnitatea, Libertatile, Egalitatea, Solidaritatea, Drepturile Cetatenilor si Justitia, aratandu-se ca aceasta Carta este relevanta pentru o serie de politici care tin de competenta UE.

De exemplu, in ce priveste utilizarea scanerelor corporale in aeroporturi, Comisia a subliniat necesitatea de a se respecta drepturile fundamentale precum demnitatea umana, viata privata si de familie si confidentialitatea datelor.

In domeniul gestionarii frontierelor, Comisia a propus noi norme prin care sa se eficientizeze supravegherea frontierelor maritime si, in acelasi timp, sa se garanteze respectarea drepturilor fundamentale ale migrantilor interceptati pe mare.

De asemenea, Comisia a propus modificari ale normelor care reglementeaza functionarea Frontex, agentia UE pentru gestionarea frontierelor externe (a se vedea IP/10/184). Conform acestor propuneri, autoritatile de control de la frontiera sunt obligate sa urmeze cursuri de formare in domeniul drepturilor fundamentale si orice incidente din timpul operatiunilor, inclusiv legate de drepturile fundamentale, trebuie sa fie raportate autoritatilor nationale si sa faca obiectul unei monitorizari din partea acestora.

Integral in EurActiv.ro.